Nyitókép: cenyenergie.cz

 

A háztartások számára a villamos energia végső ára 2019. január 1-jétől átlagosan 5,66%-kal nő. A gáz ára átlagosan 5,67%-kal, a hőenergia ára pedig 4,7%-kal fog emelkedni jövőre – tájékoztatott kedden Ľubomír Jahnátek, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) elnöke.  

 

Az áremelkedés oka az egyes termékek árának alakulása a nemzetközi piacon, ahol a villamos energia ára 27%-kal, míg a gáz ára több mint 24%-kak emelkedett, emellett az emissziós engedélyek 222%-kal drágultak.

 

 hirdetes_300x300  

„A piacon egyszerűen megbolondultak az árak“

 

– hangsúlyozta Jahnátek.

 

Egyesek 7 euróval többet is fizethetnek a villamos energiáért

 

A háztartásokban a villamos energia a jövő évtől 5,66%-kal fog drágulni, ami azt jelenti, hogy az egyes háztartások havonta 60 centtől 7 euróig terjedő összeget fizethetnek hozzá a villamos energiához. Az áremelkedés a villamos energiát szolgáltató társaságoktól és a használt villamos energia mértékétől függ.

 

A legkevesebbet a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE) D1-es kategóriájába tartozó fogyasztók fognak ráfizetni a villamos energiára, míg a legtöbbet a Kelet-szlovákiai Áramszolgáltató (VSE) D3-as kategóriájába tartozó fogyasztók.

 

Azok a háztartások, amelyek a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltatótól veszik az áramot, átlagosan 6,62%-os drágulásra számíthatnak a villamos energia terén. Azok a háztartások, akik a Közép-szlovákiai Áramszolgáltatótól (SSE) veszik az áramot 6,63%-os drágulásra számíthatnak, míg azok a háztartások, amelyek a Kelet-Szlovákiai Áramszolgáltatótól (VSE) veszik az áramot 7,38%-os áremelkedésre számíthatnak.

 

A gáz akár 5 euróval is drágulhat

 

A háztartásoknak a villamos energia drágulása mellett a gáz árának emelkedésére is fel kell készülniük. Jahnátek elmondása szerint az új esztendőtől átlagosan 5,67%-kal fog drágulni a gáz.

 

A háztartások attól függően, hogy melyik szolgáltatótól vásárolják a gázt és melyik kategóriába tartoznak, havonta 91 centtől 5,31 euróig fizethetnek többet a gázért.

 

Jövőre a villamos energia és a gáz mellett a hőenergia is drágulni fog, így jövő évtől átlagosan 4,7%-os áremelkedésre lehet számítani. A háztartások a hőenergiáért megközelítőleg havonta 1,85 euróval fognak többet fizetni.

 

A villamos energia, gáz és hőenergia mellett jövő évtől a víz- és csatornadíj is 1,7%-kal emelkedni fog. „Egy háromtagú családnak havonta kb. 30 centtel fog megnőni a kiadása“ – konstatált Jahnátek.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!