Nyitókép: finance.sk

 

Hasznos online számológépet tett elérhetővé a Foglalkoztatási Intézet (Inštitút Zamestnanosti – IZ), amelyet kifejezetten alacsonyjövedelmű háztartásoknak ajánlanak. Más bérkalkulátorokkal ellentétben nem csak azt mutatja meg, milyen bevételei vannak annak a háztartásnak, ahol a házastársak egyike dolgozik csak a minimálbérhez közeli bérért, hanem összehasonlítja, mennyivel több a bevétele a háztartásnak a szociális segélyekkel ellentétben.

 

A kalkulátorba beírható a munkanélküli nyilvántartásban eltöltött hónapok száma. A második sorban a házastárs státusza (UoZ – Uchádzač o zamestnanie, vagyis munkanélküli, álláskereső) jelölhető meg, illetve az, hogy a hivatalosan legkevésbé fejlett járásokban élnek-e. Jelenleg hivatalosan a következő járások tartoznak ezek közé:

 

 hirdetes_810x300  

Késmárki járás, Losonci járás, Poltári járás, Nagyrőcei járás, Rimaszombati járás, Nagykürtösi járás, Kisszebeni járás, Felsővízközi járás, Varannói járás, Rozsnyói járás, Szobránci járás, Tőketerebesi járás, Gölnicbányai járás, Bártfai járás, Mezőlaborci járás, Kassa és környéke, Szinnai járás, Lőcsei járás

 

Ezután a gyermekek számát kell megadni, kiválasztva, hogy alapiskolába vagy óvodába járnak (illetve, melyikük melyikbe). Ezután a kapott szociális segély nagyságát kell megadni, illetve, hogy van-e még másfajta bevétele a háztartásnak. Végül a munkaviszony megkezdésének idejét és a bruttó bért kell feltölteni.

 

 

Az oldalon szereplő példa szerint a szociális segélyből élő háztartás havi bevétele 307,50 euró, az összeg tartalmazza a gyermekek után járó családi pótlékot is.

 

Ellenben az október 1-jétől munkaviszonyban lévő házastárs 480 eurós bruttó (minimál) bére mellett akár  848,15 euró lehet a háztartás bevétele. A 480 eurós minimálbér után ugyanis nem kell sem járulékokat, sem adót fizetni. A munkaviszonyban lévő házastárs jogosult étkeztetési hozzájárulásra a munkáltató részéről havi cca. 35,32 euró értékben. Ehhez jár még az adóbónusz 43,12 euró értékben. Ezek mind a munkáltató által fizetett bevételek.

 

A munkavégzés céljából végzett ingázás útiköltségeihez is igényelhető hozzájárulás a munkáltatótól, legfeljebb 33 euró, illetve egyedi támogatásra is jogosult lehet az illető 126,14 euró értékben, amit viszont már a munkaügyi hivatalban kell kérvényezni. Mindezek mellett a bevételhez hozzáadódik a 83,07 eurós szociális segély (házastárs és gyerekek esetében), és persze továbbra is kapható az adóbónusz. A munkáltatótól tehát összesen 558,44 euró, a munkaügyi hivataltól pedig 289,71 euró érkezhet a családi kasszába a példa szerint.

 

Az oldalon a fenti összegek igényléséhez szükséges kérvények és űrlapok is letölthetőek. További példák és hasznos információk az IZ honalpján érhetők el – sajnos csak – szlovák nyelven.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!