Nyitókép: teraz.sk

 

Több üzlethálózat úgy döntött, hogy befejezi az élő hal árusítását a karácsonyi ünnepek előtt. A Lidl Szlovákiában már évekkel ezelőtt felhagyott ezzel, idén először hasonló lépésre szánta el magát a Yeme hálózat is.

 

A Lidl azt mondja, hogy így több parkolóhely marad a vásárlóknak, ezért felhagyott a parkolóhelyek bérbeadásával a külső halárusok számára. A pozsonyi Yeme számára tavaly nem vált be az élő hal árusítása.

 

„Az eladók nem tudták garantálni a folyamatos kínálatot a karácsony előtti időszakban. Továbbá nem szeretnénk azt sem, hogy a vásárló hazamegy az élő hallal, ahol nem tudja megfelelően megölni úgy, hogy az ne szenvedjen. Elvégre évente egyszer csinálna csak,“

 

 hirdetes_300x300  

tette hozzá a Yeme szóvivője, Annamária Ondrejková.

 

Az élő hal értékesítők reagáltak a Klub Gaja eko szervezet kampányára is, mely kritizálta az élő hal árusítását.

 

Kép: teraz.sk

 

De idén is tudunk élő halat vásárolni például a Metroban, a Kauflandnál, vagy a Tescoban. Az árusítás ezen a héten kezdődik. A Metro nem öli meg a halat, a Tesco erre a kérdésre nem tudott válaszolni.  A Kaufland vállalja a ponty vagy a többi hal megölését és alap szintű tisztítását is.

 

Hagyjuk a szakértőre

 

A legjobb, ha a halat nem saját kezűleg öljük meg, hanem szakértőre hagyjuk – mondja Horváth András, akinek Stomfán halgazdasága van. 15 halastavában többfajta halat tenyészt. Elmondása szerint a vásárlók túlnyomó többsége kéri a hal helybeli feldolgozását, erre engedélyük is van.

 

„A hal számára ez a legkevésbé stresszes megoldás,“

 

teszi hozzá. Általában árammal, mely a leggyorsabb megoldás, vagy szén-dioxiddal végeznek vele. Mint ismert, ha stressz éri a pontyot, a húsának is rosszabb íze lesz.

 

A bevásárlóközpontok előtti élő halárusoknak szintén be kell tartaniuk a szabályokat. Az regionális ellenőröknek pedig be kell jelenteniük a hal származási helyét.

 

Drágább lesz a hal

 

A halhús tavalyhoz képest drágább lett. A kereskedők 8-10 százalékos növekedésről számolnak be, elsősorban a forró nyári hónapok miatt, amikor kevésbé ment a halgazdaságoknak.

 

Halból azonban vélhetően lesz elég, annál is inkább, mert mintegy negyven százaléka behozatalból, elsősorban Csehországból, Magyarországról származik. Az élő ponty kilója Milan Mazáň halkereskedő szerint 4,5-5 euró között fog mozogni.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!