Foto: pixabay.com

 

Psychológia rulety – Sme takí, ako ju hráme

 

Spôsob, akým hráme ruletu vypovedá veľa o nás. Môže nám odhaliť, kým v skutočnosti sme a či nepotláčame nejaké pocity alebo osobnosť v nás ukryté.

 

Hranie patrí k najpopulárnejším formám relaxu. Hrávame hry po večeroch, víkendoch, v eufórii i v hneve. Popritom všetkom si ani neuvedomujeme, že za všetkým našim hraním je neustále prítomný psychologický a neurobiologický element. Zamýšľali ste sa azda nad tým, čo hry, ktoré si vyberáte, vypovedajú o vás samotných? Alebo nad tým, ako to, kým ste, ovplyvňuje vaše rozhodovanie v týchto hrách? Pravdepodobne nie a pri tom je to veľmi zaujímavé.

 hirdetes_810x300  

 

Pozrime sa na to na príklad rulety, jednej z najznámejších a najpopulárnejších hier, ktorú si dnes môžete zahrať v kamenných kasínach či na internete. Ruleta, ako je tu napísané, umožňuje hráčom uskutočniť rôzne druhy stávok. Niektoré vedia priniesť rozprávkové bohatstvo, avšak šance na výhru sú v nich menšie, než pri konzervatívnejších stávkach. V rulete môžete vsadiť na konkrétne číslo alebo skupinu čísiel. A v tom, čo si vyberáme, je ukryté to, kým sme.

 

Ľudia cielene vyhľadávajúci vzrušenie a riziko, a to máme na mysli v bežnom živote, inklinujú viac ku riskantným priamym stávkam napríklad na jedno číslo, kde sa ich šance pohybujú len na úrovni niekoľko málo percent. Naopak, v živote viac konzervatívni ľudia uprednostňujúci striedmejšie aktivity a majúce menej búrlivý život, inklinujú k bezpečnejším stávkam na niekoľko čísiel. Všetko toto sa deje nezámerne.

 

Psychológovia v súvislosti s ruletou hovoria o tom, že to, kým sme, priamo vplýva na to, aké stávky robíme. Čím viac rizika sme ochotní podstúpiť v bežnom živote, tým viac sme ochotní riskovať i za ruletovým stolom. Mimo-ruletové aktivity hráčov, ktorí v rulete radi riskujú, budú celkom možno zahŕňať činnosti ako zoskok z lietadla alebo bungee-jumping. Faktom je, že ruleta je sofistikovaná hra a čím viac sa na ňu pozriete zblízka, tým viac to vidíme.

 

Premýšľali ste niekedy nad tým, aké pocity vo vás hranie vyvoláva? Zo psychologického hľadiska v nás hranie hier, napríklad práve rulety, prebúdza široké spektrum najrôznejších pocitov. Nie je to len vzrušenie, radosť, eufória či sklamanie. Ruleta, tým aká je sofistikovaná a navrhnutá, nás emocionálne obnažuje a prebúdza v nás úplne odlišnú osobnosť, o ktorej existencii častokrát ani len nevieme. Alebo, vedieť nechceme.

 

Takzvaný „winning streak“, teda víťazná vlna, v nás môže prebudiť hrabivosť, túžbu po ďalších víťazstvách. Opačný scenár, neúspechy, môžu odhaliť našu temnejšiu stránku neschopnú zvládať hnev. Občas sa hovorí, že ruleta skôr či neskôr vedie k siedmim smrteľným hriechom podľa cirkevného učenia, ktoré sa prejavia v rôznych fázach hry. Teda ku pýche, lakomstvu, závisti, hneve, smilstve, obžerstve a lenivosti. Nie je ľahké do niektorého takzvane spadnúť.

 

Za veľa z toho, čo sa v nás deje je zodpovedná chemická látka známa ako dopamín. Je to jeden z dvadsiatich dôležitých neurotransmiterov, ktorý je ako náš osobný mentálny kouč – inšpiruje nás k tomu, aby sme vyhľadávali a dosahovali naše osobné ciele. Nabáda nás, aby sme si išli zahrať ruletu, keď túžime po niečom, v čom je prítomné riziko a vzrušenie. Dopamín vie, po čom túžime, a núti nás, aby sme si za tým išli.

 

Práve dopamín je spoluzodpovedný i za to, ako sa rozhodujeme. Štúdia pacientov s Parkinsovou chorobou ukázala, že tí, ktorí užívali lieky stimulujúce dopamínové receptory, vyhľadávali častejšie riziko. Teda tí, ktorých hladina dopamínu je vyššia, ako u iných ľudí, budú i za ruletovým stolom viac ochotní riskovať a vsádzať na matematicky menej pravdepodobné možnosti, avšak s vidinou väčšieho zhodnotenia počiatočnej investície.

 

Ruleta je hrou, ktorá odhaľuje hladinu dopamínu a prezrádza veľa o nás samotných. Odhaľuje to, kým sme, hoci to možno niekedy ani tak úplne sami nevieme. Vždy sa však môžeme vyhovoriť na dopamín.

 

(x)

Megosztás:
Címkék: Főoldal Ruleta rulett

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!