Nyitókép: Designer Consigner

 

Ruhák, elektronikai cikkek, parfümök, karácsonyi díszek. Ezek azok az árucikkek, amelyektől a boltosok a karácsonyi ünnepek után a lehető leggyorsabban meg akarnak szabadulni, hogy felszabadítsák a raktáraikat az új kollekció számára.

 

Annak ellenére, hogy a „fekete péntek“ névre keresztelt utolsó nagy kiárusítás november végén van, karácsony előtt nagyon sokan azzal számolnak, hogy az óév vége felé ismét sokkal kedvezőbb áron tudnak bevásárolni.

 

 hirdetes_300x300  

„Most csak úgy nézelődőm, hiszen a valódi leárazások majd karácsony után jönnek“ – mondta a karácsonyi ünnepek előtti utolsó hétvégén egy szlovák nő az osztrák Parndorf bevásárlóközpontnál.

 

Mosógép és televízió

 

A nagy, szenzációs árengedmények azonban nem mindig előnyösek. Az akciós termékeket nagyon gyakran csak a bolt bejárata mellett találhatjuk meg, s minél beljebb haladunk a boltban, az árak annál kedvezőtlenebbé válnak. Végső soron azonban mégis elcsábulunk a piros árcédulák láttán.

 

A karácsony utáni kiárusításokra egyre jobban ráfókuszáltak az internetes boltok is. Például a Hej.sk portál azzal csábítja a vásárlókat, hogy már december 25-én elindítja a nagy kiárusítását, s a kiválasztott termékekre 80%-os árengedményeket kínál.

 

„Az ünnepek előtti időszakkal összehasonlítva karácsony után 27%-kal megnő az olyan háztartási és műszaki cikkek eladása, mint a mosógép és a televízió“

 

– mondta Andrea Jankovcová, a Hej.sk marketingigazgatója.

 

A nagy árengedmények nem mindig sünek el jól

 

A rendkívül kedvező ár nem mindig jelenti azt, hogy az ember végül teljes mértékben elégedett lesz.

 

Öt évvel ezelőtt rengeteg ember bedőlt annak az internetes reklámnak, amelyben kedvező áron kínáltak tableteket. Amikor kicsomagolták a dobozt, akkor szembesültek vele, hogy a tablet helyett egyszerű tükröt rejt a csomag. Mivel a vállalat külföldön volt bejegyezve, ezért a vásárlók egy centet sem kaptak vissza a pénzükből.

 

„A parfümök és a kozmetikai termékek esetében is előfordulhat, hogy olcsó hasonmásokat kapunk. Akkor sem árt az elővigyázatosság, ha a termékeket feltűnően jó áron kínálják. Amennyiben az árak gyanúsan alacsonyak, a háttérben gyakran tisztességtelen boltosok állnak“

 

– magyarázta Katarína Zalaiová az Európai Fogyasztói Központtól.

 

Zalaiová szerint a legfontosabb lépés az, hogy az interneten mindig ellenőrizzük az eladót. A honlapon elérhetőnek kellene lennie az eladó elérhetőségének és címének, ahova a szerződéstől való visszalépés esetén a terméket vissza lehet küldeni.

 

A nem megfelelő ajándékok visszaszolgáltatása

 

Abban az esetben, ha az interneten vásárolt holmi nem felel meg, 14 napunk van arra, hogy indoklás nélkül visszalépjünk a szerződéstől és visszaküldjük az árucikket. Amennyiben ruháról vagy más, alkalmatlan termékről van szó, informáljuk a boltost arról, hogy az adott árucikket visszaküldjük.

 

Az ügyfélnek 14 napja van arra, hogy a terméket visszaküldje, míg a boltosnak két hete van arra, hogy az ügyfélnek visszaadja a pénzt. A visszaküldött árucikk nem lehet sérült, és ugyanabba a csomagolásba, illetve dobozba kell visszaküldenünk, amelyikben kaptuk.

 

Amennyiben a megvásárolt terméket nem az interneten, hanem kőáruházban vásároltuk, s nem rendelkezünk konkrét okkal a termék visszaszolgáltatását illetően, akkor a boltos nem köteles átvenni a terméket. A kereskedők azonban nagyon gyakran a termék kicserélésének, illetve visszavételének lehetőségével csábítják az embereket az adott termék megvásárlására, így ilyen esetben az ígéretüket be kell tartaniuk.

 

Amennyiben az embereknek problémájuk adódik az árucikkek visszaadásával, akkor forduljanak az Európai Fogyasztói Központhoz vagy a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez.

 

Sme.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!