Nyitókép: SME – Gabriel Kuchta

 

A kormány által bevezetett éjszakai bérpótlék-növelés és a már beharangozott villanyáram- és gázárnövekedés miatt az élelmiszergyártók is drágulást helyeztek kilátásba. Ezeket a költségeket be kell építeniük az áraikba, így januártól mélyebben kell majd pénztárcánkba nyúlnunk, ha pékárut, húst vagy tejtermékeket szeretnénk vásárolni.

 

Persze mindennek voltak előjelei. A szárnyasokat tenyésztők már korábban bejelentették, hogy áraikat 15 százalékkal kénytelenek emelni növekvő költségeik miatt, miközben a vevőik – főleg kiskereskedelmi láncok – egyre kevesebbet hajlandók fizetni. Az elmúlt nyolc évben ebben az ágazatban a bérek 80 százalékkal emelkedtek, ráadásul emellett az energiaárak és a takarmányárak is emelkedtek, miközben egy csibe nagykereskedelmi ára 16 százalékkal csökkent.

 

Nem sokkal később a pékek jelezték, hogy nem tudnak lépést tartani az emelkedő költségeikkel (bérek és energiaárak, éjszakai és hétvégi bérpótlékok, minimálbéremelés). A pékségek és a tenyésztők sem a magas bérek miatt panaszkodnak, hanem elsősorban a felvásárlók, főleg a kiskereskedelmi láncok szerintük tisztességtelen gyakorlatával, hogy piaci fölényükkel visszaélve áron alul vásárolják fel áruikat. Legutóbb a pékek megfenyegették a kiskereskedelmi láncokat, hogyha nem változtatnak árpolitikájukon, az ünnepekre pékáru nélkül maradnak. A fenyegetésüket végül nem váltották be.

 hirdetes_810x300  

 

Ezekben a napokban egyeztetnek ugyanis a kiskereskedelmi láncok a termelőkkel az új szerződésekről. A termelők már magasabb árajánlatokkal érkeztek a tárgyalásokra, bizonyos termékeknél 10 százalékkal nagyobb árat szabnának meg. Várhatóan januárban jutnak majd egyezségre, és mivel a termelőknek nincs sok választása, szinte borítékolható az árnövekedés a fogyasztók számára.

 

Arra aligha kell számítani, hogy a kiskereskedelmi láncok saját nyereségük rovására változatlan szinten tartják majd áraikat. A legtöbben már jelezték, hogy csak annyival emelik az árakat, amennyivel a termelők növelik sajátjukat.

 

Aktuality.sk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!