Januártól ismét emelkedik a minimálbér, az alkalmazottak pihenési utalványokat igényelhetnek, júliustól pedig kötelezővé válnak az elektronikus számlagépek. A legtöbb vitát kiváltott változás az élelmiszerláncokra kivetett illeték, melyet az SNS elnöke, Andrej Danko ültetett át, az ellenzék pedig csak élelmiszeradóként beszél róla.

 

Egyes intézkedések még 2018-ban életbe léptek, 2019-ben pedig csak módosítják őket. Ilyen az éjjeli és a hétvégi műszak után járó pótlék emelése, egyéni vállalkozók számára pedig a minimális járulék összegének emelkedése.

 

Mutatjuk a 2019-ben életbe lépő legfontosabb változásokat:

 

 hirdetes_400x285  

2,5 százalékos járulék fizetése az élelmiszerláncok számára. Kivételt csak azok az üzletek kapnak, melyek árukínálatának legalább 80 százaléka saját termék, illetve azok a hálózatok, ahol kevesebb, mint 250 alkalmazott dolgozik.

 

A járulékot negyedévente fog kelleni befizetni az elmúlt három hónap tiszta forgalma alapján, amennyiben az elérte legalább az 5 ezer eurót.

 

A minimálbér 520 euróra emelkedik

 

Januártól az eddigi 480 euróról 520 euróra emelkedik a minimálbér, mely mintegy 151 ezer alkalmazottat érint. Tisztán így legalább 430,35 eurót vihetnek majd haza, ami 27,17 euróval több, mint eddig.

 

Az alkalmazottak pihenési, rekreációs utalványokat igényelhetnek

 

A legalább 50 alkalmazottal rendelkező vállalatok alkalmazottai rekreációs utalványt igényelhetnek, mely Szlovákiában lesz felhasználható. A munkáltató a kiadások 55 százalékát fizeti, legfeljebb 275 eurót évente.

 

Az utalványt azok kérvényezhetik, akik legalább két éve dolgoznak az adott munkálhatónál, a lehetőség az állami és a közszféra alkalmazottaira is érvényes.

 

A juttatás legalább két éjszakára érvényes, és a kiadásokba a legközelebbi családtagok kiadásai is beleszámítódnak.

 

A juttatás adómentes és nem kell belőle elvonásokat sem fizetni. A munkáltató számára csökkenti az adóalapot. Az utalvány egy évig érvényes, és értékéből 3 százalék kezelési költséggel jár. Nem olcsó tehát a munkáltatók számára.

 

Júliustól kötelező lesz az elektronikus kasszagép

 

Azok a vállalkozók, akik klasszikus kasszagépet használnak, júliustól kötelesek lesznek elektronikusra váltani. Az intézkedés 123 ezer vállalkozót érint és könnyebbé teszi a kiállított számlák online ellenőrzését az adóhivatalok számára.

 

A munka után járó plusz juttatások emelkednek

 

Az éjszakai műszakért az órabér negyven százalékával, kockázatos munkahelyeken ötven százalékával (jelenleg ez 30 illetve 35 százalék) fizetnek majd többet.

 

A szombati munkáért az eddigi 25 százalék helyett a minimális órabér 50 százalékát kapjuk majd pluszban. Vasárnap 50 százalék helyett 100 százalékot, ugyanennyi jár majd az ünnepnapok után is.

 

Csökken a szállások ÁFA-ja

 

Az eddigi 20 százalékról 10 százalékra a szállások áfája.  A változás a hotelokat, kempingeket és turisztikai szolgáltatásokat kínálókat érinti az egész országban.

 

Növekszik a járulékok minimális összege

 

Januártól növekednek az egyéni vállalkozók járulékterhei. A magasabb összeget először februárban kell majd befizetni.

 

A minimális egészségügyi járulék összege 66,78 euró lesz, a Szociális biztosítónak fizetett összeg pedig 158,11 euró (a kivetési alap 477 euró.)

 

A járulékok legmagasabb összege 2213,75 euró lesz (6678 euró kivetési alapnál).

 

Minimális járulékot 137 ezer, legmagasabb járulékot 223 egyéni vállalkozó fizet. Az új összegről az érintetteket levélben tájékoztatják.

 

13. és 14. fizetés

 

2019-ben is érvényes, hogy a júniusban kifizetett 13. fizetés adó és egészségügyi járulékmentes. A decemberben kifizetésre kerülő 14. fizetés után ezen felül a Szociális biztosítóba sem kell már az új évtől elvonást fizetni.

 

A feltétele, hogy a 13. és 14. fizetésnek el kell érniük az alkalmazott havi fizetésének átlagát, a kedvezmény viszont csak 500 euróig érvényes.

 

Kevesebb kötelező igazolás

 

Januártól már nem fog kellenünk a hivatalokban bemutatni a bűnügyi nyilvántartó kivonatát (výpis z registra trestov), a hivatalnokok saját maguk kérik majd ki elektronikusan.

 

DenníkN/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!