Nyitókép: vofinanciach.sk

 

Bár már 10 éve használjuk az eurót, még mindig nem vettünk teljesen búcsút a szlovák koronától. A Nemzeti Bank adatai szerint 19 millió darab bankjegy továbbra is a lakosoknál van, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy fejenként 3-4 darab bankjegyet tartottunk magunknál, körülbelül 400 Sk értékben.

 

Az érméket már nem lehet beváltani, de a papírpénzt folyamatosan átveszi a központi bank. Tavaly 1000 fő használta ki ezt a szolgáltatást.

 

Még így sem lehet összehasonlítani azzal az időszakkal, mielőtt átálltunk a közös fizetési eszközre.

 hirdetes_810x300  

 

„Mondhatjuk, hogy a szlovákiai lakosok a matracok alól vették ki a készpénzt és vitték a bankba”

 

szögezte le Norbert Hovančák, a Slovenskej sporiteľňa egyik igazgatója, aki szerint az egykori szlovák korona összértékének 1,42 százaléka van még forgalomban, tehát nem került beváltásra. A szakember szerint leginkább a 20-koronások maradtak ott az embereknél.

 

Számvetés: Tíz éve használjuk az eurót. Van, akinek bejött, van akinek nem

 

A felmérések szerint a szlovákiai lakosok nem bánták meg, hogy búcsút kellett inteniük a koronának. A legfrisebb európai felmérés szerint az ország lakosainak 90 százalékának nincs gondja azzal, hogy euróval kell fizetnie, és a polgárok több mint fele már nem is számolja át az árakat koronára.

 

Ugyanez a felmérés azt is kimutatta, hogy a lettek és a szlovénok nálunk is könnyebben álltak át – az ott élők 86 százaléka nem foglalkozik már a régi valutával. Érdekesség viszont, hogy a németek és a belgák között, ahol a legkorábban vezették be az eurót, még mindig „besegítenek” a számolgatásnál a régi pénznemükkel. A felmérés készítői megjegyzik, hogy főleg az alacsonyabb végzettségű, 55 évnél idősebb korosztályról van szó ebben az esetben.

 

A kép kattintással nagyítható:

forrás: hnonline.sk

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!