Az autóipar részesedése a teljes szlovákiai ipari termelésből immáron 46,8 százalékot tesz ki, az ipari exportból pedig 35 százalékot. Az Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) közlése szerint az múl évben rekordszámú, 1 080 000 gépjármű gördül le a szlovákiai gyártósorokról – ennyi volt a pozsonyi Volkswagen, a zsolnai Kia Motors Slovakia, a nagyszombati PSA Group Slovakia és a nyitrai Jaguar Land Rover összesített kibocsátása. Ez nagyjából 50 ezerrel több, mint 2017-ben.

 

A Szövetség csütörtöki, Pozsonyban zajló éves találkozóján Alexander Matušek, a ZAP elnöke elmondta, hogy a teljes szlovák ipari termelés közel felét (46,8 százalék) és az ipari export több mint harmadát (35 százalék) az autóipar produkálja. Szlovákia már több éve vezeti az 1000 főre eső legyártott autók száma szerint összeállított nemzetközi rangsort, ami a tavalyi termelési adatok szerint 198 autó/1000 fővel Szlovákia továbbra is őrzi globális első helyét.

 

A ZAP szerint az idei évben további bővülésre számítanak, úgy saccolják, hogy az országos autógyártás 2019-ben eléri majd a 1,15 millió darabot. Az autóipar a szlovák bruttó hazai termék 13 százalékát produkálja, miközben 155 ezer embernek ad munkát.

 

 hirdetes_810x300  

Az Autóipari Szövetség főtitkára szerint ezért választhatta a BMW Debrecent Kassa helyett

 

Globális kihívások

 

Matušek hangsúlyozta, hogy az autóipar komoly változások előtt áll, és az idei év különösen nehéz lesz. A ZAP szerint ugyanis több körülmény is veszélyezteti a szlovák autógyártás versenyképességét és bővülését, amelyekről tárgyaltak a szlovák kormányfővel és több miniszterrel is.

 

Az egyik komoly kihívás a munkaerőhiány Nyugat-Szlovákiában, ezért a ZAP saját bevallása szerint „aktívan részt vett“ azokon a tárgyalásokon, amelyek lényege a szlovák munkapiac megnyitása a nem uniós országok munkavállalói előtt, illetve a hazai munkaerő átképzésének fokozása. A ZAP pozitívan értékelte a „professzionális bakalár“ szak elindítására tett erőfeszítéseket. Ez Martina Lubyová oktatási miniszter szerint lehetővé teszi, hogy Szlovákia több egyetemén és főiskoláján legyen olyan bakalárképzés, ahol a magiszteri képzést megalapozó elméleti ismeretek helyett gyakorlati felkészítésben részesülhetnek a diákok. Jelenleg ilyen képzés a csak Szlovák Műszaki Egyetemen működik.

 

„Az idei az autóipar számára a globális kihívások esztendeje lesz. Ezek a kihívások összefüggnek a károsanyag-kibocsátási szabályok szigorításával, amelynek következtében fejlődni fog az alternatív meghajtású gépjárművek iránti igény. Ez megváltoztatja a közlekedésről alkotott alapvető szemléletünket, ahogy a gépjármű- és alkatrészgyártást is.“

 

fogalmazott Matušek. További problémaként jelölte meg a versenyképesség fenntartását, amelynek egyik legfotnossabb kérdése a vállalkozói környezet kilátásainak bizonytalansága – az, hogy nem lehet előre megjósolni, a kormányzat milyen terheket ró a gyártókra. Azt is hangsúlyozta, hogy egyelőre korlátozott az alternatív meghajtású autók iránti igény, amit orvosolni kell.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!