Nyitókép: iStockphot

 

A Platy.sk portál szerint 2018-ban az átlagfizetés először haladta meg az 1000 eurót. A szlovákiai polgárok fizetése tavaly valamivel lassabban nőtt, mint 2017-ben.

 

Az előző évekkel összehasonlítva a tavalyi béremelés volt a második legnagyobb. A fizetési szalagokon a bruttó havi bérek az előző évi adatokkal összehasonlítva átlagosan 55 euróval emelkedtek. Tavaly az átlagos havi alapbér 1035 euró volt. Ez az összeg 2017-hez képest 5,6%-os emelkedést jelent.

 

 hirdetes_810x300  

A portál szerint a szlovákiai lakosoknak csupán a negyede keres havonta bruttó 1251 eurónál többet. A szlovákiai lakosok egytizede – akik a legrosszabbul keresők közé tartoznak – havonta bruttó 605 eurónál alacsonyabb összeget visz haza. Ezzel ellentétben a legjobban keresők polgárok – akik szintén a lakosság egytizedét teszik ki – bruttó 1648 eurónál is többet keresnek.

 

Az előző évi adatokkal összehasonlítva a bérek leginkább Trencsén és Zsolna megyében nőttek. Az átlagos havi alapbér mindkét régióban 6,9%-kal nőtt. A fizetések legkevésbé Eperjes megyében nőttek, emellett az átlagfizetés is itt a legalacsonyabb.

 

 „Ha megnézzük a Pozsony megyében dolgozó alkalmazottak fizetési szalagját, akkor megállapíthatjuk, hogy több mint az egytizedük keres havi bruttó 2000 eurónál többet. Eperjes megyében viszont csak a lakosoknak kevesebb mint a 2%-a kap ennyi pénzt. A legkevesebbet a takarítónők és a konyhai kisegítők viszik haza. Szlovákiában tavaly a legrosszabbul fizetett pozíciók közé a takarítónői állás tartozott. Az alapfizetésük tavaly havi bruttó 515 euró volt”

 

– mondta Nikola Richterová a Profesia.sk portáltól.

 

A legrosszabbul fizetett pozíciók között végezték a postai kézbesítők, a gondozók, a személyi segítők és a beteghordozók is.

 

„Ha végigtekintünk a legjobban fizetett állásokon, akkor nem okoz nagy meglepetést, hogy a vállalatvezetők után az informatikusok kapják a legmagasabb fizetést. Egy IT-tervező havi alapfizetése eléri a bruttó 2889 eurót, tehát 179%-kal haladja meg az országos átlagot. Az öt legjobban kereső foglalkozás közé tartozik a pilóta, az ügyvéd, az IT-projektmenedzser és az adótanácsadó”

 

– tette hozzá Richterová.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!