Nyitókép: ISTP.sk

 

A tavalyi évben történelmi csúcsot ért el az átlagkereset nagysága: átlépte az 1000 eurós lélektani határt. Keserédes öröm ez, a régiók között több százeurós különbségek vannak, és a bérnövekedés üteme is alábbhagyott a 2017-es évhez képest.

 

A Platy.sk bérösszehasonlítása szerint ennek ellenére 2018-ban volt az elmúlt időszak második legnagyobb béremelkedése, bruttó 55 euróval emelkedtek a fizetések, így éves statisztikákat figyelembe véve is 1000 euró feletti a hivatalos szlovákiai átlagkereset, egészen pontosan 1035 euró bruttóban (alapfizetésben értendő, nem tartalmazza a bónuszokat), miközben 2017-hez képest 5,6 százalékkal nőtt. 2010-ben a statisztikai átlagbér nagysága 760 euró volt.

 

 hirdetes_300x300  

 

Hatalmasok a különbségek jól és rosszul keresők között, illetve a megyék között is. A lakosság legrosszabb fizetéssel rendelkező 10 százaléka 605 eurós bruttó bérnél kevesebbel kénytelen beérni havonta, a legjobban kereső 10 százalék ezzel szemben 1648 eurónál többet visz haza havonta.

 

A leggyorsabban Zsolna és Trencsén megyében nőttek a bérek 2018-ban (6,9 százalék), legkevésbé Eperjes és Kassa megyében (4,8 illetve 5,0 százalékos éves növekedés).

 

A régiónként mért átlagos fizetések nagysága is igen árulkodó. Míg Pozsony megyében 1336 euró, addig Eperjes megyében 841 euró, ami 495 eurós különbséget jelent. Jellemző, hogy a nem csak autóiparra, hanem szolgáltatásokra is épülő fővárosi munkapiac messze leelőzi az utána következő Kassa (982 euró bruttó átlagkereset), Nagyszombat megyét (981 euró), Trencsén megyét (955 euró).

 

Ami az ország keleti és nyugati fele közti különbséget illeti, míg Pozsony megyében a dolgozók mindössze 3 százaléka keres bruttó 650 eurónál kevesebbet, Eperjes megyében minden negyedik munkás ebbe a csoportba tartozik. Megfordítva: míg Pozsonyban és környékén a fizetésből élők tíz százaléka 2000 euró felett keres, addig az ilyen bérrel rendelkező aránya a keleti megyében mindössze 2 százalék.

 

 

A legrosszabban fizetett állások

 

Tavaly a legrosszabbul fizetett állás a takarítói munkakör volt, ahol az átlagos bruttó alapfizetés alig érte el az 515 eurót. Hasonlóan gyengén szerepelt a konyhai segédmunkás, a postai kézbesítő, az ápoló és személyes gondozó illetve a mentős.

 

A legjobban fizetett állások közé (a csúcsmenedzseri pozíció kivéve) az IT szakembert sorolhatjuk, egy informatikai tervezőmérnök bruttó átlagkeresete például 2889 euró, ami az ország átlagbér csaknem kétszerese. A legjobb öt helyezettben a pilótát, az ügyvédet, az IT projektmenedzsert és az adótanácsadót találjuk.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!