Míg a legtöbb hazai termék a Coop Jednotában van, addig a legkevesebb a Lidlben.

 

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) 2018 novemberében végezte el azt a felmérését, melynek segítségével a hazai agrárélelmiszeripari termékek arányát vizsgálják a boltok pultjain. Az SPPK által elvégzett felmérésből kiderült, hogy a Szlovákiában készített termékek mindössze 40,18%-ban képviseltetik magukat az üzletláncok polcain.

 

Tízből négy termék hazai

 

 hirdetes_400x285  

A kamara azoknak a boltoknak a polcain végezte a felmérést, amelyek a Szlovákiában működő – Tesco, Lidl, Coop Jednota, Kaufland, Terno, Billa, CBA és Metro – üzletláncokhoz tartoznak. A megfigyelés 54 üzletben zajlott – tájékoztatott keddi sajtótájékoztatóján az SPPK.

 

„A vizsgált boltokban a hazai élelmiszerek aránya már évek óta nem megfelelő. Amennyiben az éves felméréseinkből indulunk ki, akkor a hazai termékek aránya csupán enyhén emelkedő tendenciát mutat. Míg 2014-ben az üzletláncok kínálatának csupán a 38,87%-a volt hazai termék, addig három évvel később ez az arány csupán 40,11%-ra emelkedett“

 

– figyelmeztetett Marián Šolty, az SPPK alelnöke.

 

„Az aktuális 40,18% csupán megerősíti azt, hogy Szlovákia azok közé az országok közé tartozik, ahol a boltok polcain a hazai agrárélelmiszeripari termékeket kiszorítják a külföldiek. Már régóta nem megfelelő állapotról tanúskodik az, hogy tíz élelmiszerből csupán négy hazai“

 

– tette hozzá Šolty.

 

Tojás, tej és méz

 

A megfigyelt élelmiszeri termékek közül tavaly a legnagyobb arányszámban a tojások (74%) kerülte ki hazai tenyésztőktől. A tojás után a második helyen a szlovákiai méhészek mézei következtek (69%), a harmadik helyre pedig a hazai tejgyárakból származó tej (68%) került.

 

 „Összességében ez a három hazai termék az, amelyik a legnagyobb számban fordul elő Szlovákiában az üzletláncok pultjain“

 

– tájékoztatott Šolty.

 

A lista végén a zöldség kullog 21%-kal, ugyanis ebből a hazai termékből volt a legkevesebb a boltok polcain a tavalyi felmérés alapján. Valamivel jobb eredményt ért el a szlovákiai csomagolt hús (24%), a feldolgozott gyümölcs- és zöldséglé (26%), valamint a friss hazai gyümölcs (26%).

 

Coop Jednota vs Lidl

 

A kamara szerint a hazai termékekhez való hozzáállás terén a 2018-as felmérés sem hozott meglepő eltérést.

 

A ranglista első helyét ugyanis a sokéves győztes Coop Jednota üzletlánc őrizte meg, amelyik a legtöbb hazai terméket helyezi ki a boltjai pultjára. A tavalyi felmérés adatai alapján a termékeinek 61%-a volt hazai.

 

Ezzel ellentétben az SPPK adatai alapján a legkevesebb hazai termékkel a Lidl élelmiszerlánc rendelkezik. 2018-ban csupán a termékeinek 16%-a volt szlovákiai eredetű.
Az SPKK felmérése szerint a hazai élelmiszerek eltérő mennyisége nemcsak az egyes üzletláncok boltjaiban eltérő, de a szlovák régiókban is. Míg a legtöbb hazai termék (46%) a Nyitrai kerületben található meg, addig a legkevesebb (32%) a Kassai kerületben.

 

A kamara a sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy a hazai termékek 100%-os képviselete a boltokban csupán utópia, de a cél az ideális 60%-os arány elérése.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!