A RegioJet saját sikerének és az állam tétlenségének áldozata lett. Miközben a Komárom-Pozsony vonalon közlekedési vonatai csordultig telnek minden nap, nem tud több szerelvényt üzembe állítani. Hamarosan azonban ez lesz a legkisebb gondja.

 

A sárga vonatokra sok a panasz az utóbbi időben a túlzsúfoltság miatt, a RegioJet azonban azzal védekezik, hogy az állam a felelős. Ő ugyanis annyi vonatot küldhet egy adott vonalra, amennyit a közlekedési minisztérium megrendel tőle. Már pedig nem úgy néz ki, hogy ez az állapot meg fog változni – legalábbis nem úgy, ahogy azt a RegioJet szeretné.

 

A ZSSK készülődik

 

 hirdetes_400x285  

A jellegzetes sárga vonatairól és az állami bürokráciát bíráló óriásplakátjairól ismert RegioJet Pozsony-Komárom vonalra vonatkozó szerződése a jövő évben letelik. Azt még a Radičová-kormány idején szerezte meg. Ahogy közeleg a szerződés lejártának időpontja, úgy nő az esélye, hogy a RegioJet helyébe a Szlovák Államvasút (ZSSK) lép.

 

Patrik Horný, a ZSSK vezérigazgató-helyettese már jelezte, hogy az Államvasút meg akarja vetni a lábát az összes, általuk szabadnak ítélt vonalon. Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter egy évvel ezelőtt arra tett ígéretet, hogy a Komárom felé vezető vonalra pályázatot hirdet – ez azonban megmaradt ígéretnek.

 

Fontos az időzítés

 

Ha nem a RegioJet nyerné meg a pályázatot, a helyére lépő vállalatnak valószínűleg adnak néhány hónap átállási időt, amíg megszervezi a szerelvények átcsoportosítását. A RegioJet például 14 hónapot kapott erre a célra. Eszerint pedig, ha a közlekedési miniszter nem akarja veszélybe sodorni a Pozsony-Komárom vonal biztonságát, legkésőbb ez év végén meg kell hirdetnie a versenyt.

 

Ha ezt nem teszi meg, akkor a Pozsony-Komárom vonal veszélybe is kerülhet. Ha nem a RegioJet nyeri meg a tendert, semmi sem kötelezi, hogy a minisztériumot kisegítse saját szerelvényeivel az átmeneti időszakban.

 

Danko keresztes hadjárata

 

Érseknek egyébként nincs gondja a sárga vonatokkal, ám koalíciós partnerének, az SNS-nek és annak elnökének, Andrej Dankonak már van. Danko többször kijelentette, hogy el akarja tüntetni a sárga vonatokat Szlovákiából, és azt is elérte a most-hidas miniszternél, hogy az más magán-vasútvállalatokat is beengedjen az országba. Danko egyértelműen az állami vasúttársaságot preferálná.

 

A gond az, hogy az állami vasúttársaság veszteségesen működik, nyereséget legutóbb csak azért sikerült elérnie, mert több tízmillió euróval növelték az eddig is sokmilliós állami támogatását. Ráadásul az állami vonatok színvonala összehasonlíthatatlan északon és délen. Arról nem is beszélve, hogy a ZSSK mozdonyai sorra mondják fel a szolgálatot vagy gyulladnak ki, a szerelvények fűtése vagy épp klimatizációja enyhén szólva sem kielégítő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!