Szemesnek áll a világ. Vannak, akik már rá is jöttek, hogyan nyerészkedhetnek az Andrej Danko (SNS) házelnök és a szlovák nemzetiek által javasolt, majd a parlamenti többség által elfogadott céges üdülési utalványokról szóló törvényen. A törvény bírálói szándékosan beépített kiskaput emlegetnek.

 

A Plus 7 deň hetilap internetes kiadása hívta fel rá a figyelmet, hogy a Danko-féle üdülési csekkekkel egyesek megpróbálnak visszaélni egy törvényben hagyott joghézag segítségével. Az interneten olyan hirdetések jelentek meg, amelyek szerint 300 eurót kínálnak a dogozóknak az üdülési csekkükért – a cégtől legfeljebb 275 eurós hozzájárulást kapnak.

 

Januártól azok a munkáltatók, akik legalább 50 embert alkalmaznak, kötelesek 55 százalékban, de legfeljebb 275 euró értékben hozzájárulni az alkalmazottjuk üdüléséhez. Ezek az utalványok járulék- és adómentesek. Habár az újítással a munkások még csak most ismerkedhetnek, vannak, akik már megtalálták, hogyan fordíthatnák javukra a sokat bírált törvényt.

 

 hirdetes_300x300  

 

„Szeretnék 500 eurós üdülési utalványokat vásárolni 300 euróért. Mivel az utalványok adó- és járulékmentesek, és a munkáltató részéhez önöknek csak 225 eurót kell hozzáfizetni, az önök tiszta nyeresége 75 és 100 euró között lenne”

 

szól a hirdetés az interneten. Az 500 eurós utalványból a cég a munkásnak 275 eurót fizet át, így a munkásnak 225 eurót kell rá kiadnia. A hirdetőtől 300 eurót kap, így számára a különbözet, a 75 euró nyereséget jelent.

 

Az internetes hirdető saját bevallása szerint iglói. A kérdés az, mit kezdene egészen pontosan az utalványokkal, ugyanis azok névre szólóak.

 

Jozef Mihál, frakción kívüli ellenzéki képviselő szerint egy kiskapu ad lehetőségeket a visszaélésekre. Azt ugyanis, hogy ki és miért fizet az utalványokkal, kizárólag az üdülési szolgáltatók tudják.

 

„Nem zárható ki, hogy a kiskapu szándékosan került be a törvénybe”

 

fogalmazott.

 

Andrej Danko saját bevallása szerint maga dolgozta ki az üdülési utalványok „struktúráját és rendszerét is”.

 

„Nem örülhet a munkáltató annak, hogy valamiért adó- és járulékteher nélkül fizethet? Hiszen a 275 eurós összegnél 120 eurónyi járulékot spórol meg…”

 

mondata az SNS elnöke a TA3 hírtelevíziónak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!