Nyitókép: SME/Vladimír Šimíček

 

Szlovákia lakossága meglenne az egy és két eurócentes érmék használata nélkül, ami nemcsak a Szlovák Nemzeti Banknak, de a kiskereskedelemnek is kedvezne.

 

Az eurócentek verésére és gyártására szánt költségek ugyanis jócskán meghaladják a névértéküket.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákia lakossága megszabadulna tőlük

 

A legkisebb eurócentek használatának korlátozását leginkább a bevásárlások során vennénk észre, ahol az árakat felfelé kerekítenék. Ezt leszámítva azonban az egy és két centesek használatának megszüntetése nem befolyásolná jelentősebben a családi költségvetést.

 

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői kiszámították, hogy a legkisebb eurócentesek használatának megszüntetése 0,5, maximum 5 centtel befolyásolná egy átlagos háztartás havi kiadásait.

 

Az apró eurócentek használatának korlátozását nemcsak a nyilvánosság, de a vállalkozók is támogatják.

 

Az Eurobarometer felméréséből kiderült, hogy Szlovákia lakosságának 73%-a támogatja az egy és két eurócentesek megszüntetését, ami az eurozónában az egyik legmagasabb támogatottsági arány, és jelentősen több, mint a 64%-os átlag.

 

Nem éri meg a gyártásuk

 

 „Az egy és két eurócentesek használatának korlátozása jelentős mértékben csökkentené a kibocsátási költségeket, valamint az érmék forgalmazását és körforgását, mindemellett a nyilvánosság is támogatja, és a fogyasztók kiadásaira is csak korlátozott befolyással lenne“

 

– konstatálta a bank elemzője.

 

Ezenkívül az legkisebb eurócenteseket az automaták többségében sem fogadják el, beleértve a tömegközlekedés jegyautomatáit.

 

Megszüntethetik Szlovákiában az egy és két eurócentes érméket

 

Ellenérvek

 

Az alacsony értékű érmék felszámolása elleni egyetlen érv az, hogy nagyobb esély lenne az infláció mértékének megemelkedésére, illetve a bevásárlás során felkerekítenék az árakat.

 

Több országban már az árak kikerekítése mellett döntöttek, tehát a legközelebbi olyan értékre kerekítenek, amit öt eurócentessel ki lehet fizetni. Az ilyen kikerekítés mellett azonban érvényben marad az egy és két eurócentes érmék használata is.

 

A Szlovák Nemzeti Bank elemzőinek elmondása szerint a változás leginkább az alkohol és az élelmiszer árára lenne hatással, hiszen ezeknek az árucikkeknek a kétharmadához jelenleg is szükség van a legkisebb eurócentesekre.

 

 „Egy termék megvásárlása során az esetek többségében felfelé kerekítenék az összeget, főleg a boltosok által oly kedvelt kilencessel végződő árak esetében. A nagyobb bevásárlások során a rendszer minden bizonnyal sokkal igazságosabb lenne, hiszen ott csak a végső összeget kerekítenék fel“

 

– mondták az elemzők.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!