Nyitókép: Facebook/EIC

 

Miközben a Volkswagen pozsonyi üzeme a magyarországi Auditól kölcsönkért 500 alkalmazott „hazaküldését” tervezi, és egyúttal csökkenti a műszakok számát, a Volkswagen Group vezetősége Etiópiában aláírt egy autó összeszerelő üzemről szóló memorandumot. A lépés az első jele, hogy a német gépjárműgyártó az afrikai olcsóbb munkaerő irányába fordítja figyelmét.

 

Az Etióp Beruházási Bizottság (EIC) közlése szerint a memorandumot az EIC elnöke, Abebajehu Abebe, és Thomas Schaefer, a VW Szubszaharai Afrika régiós elnöke írta alá a német államfő, Frank-Walter Steinmeier jelenlétében.

 

Ráadásul Etiópia a régióban már a harmadik ország, amellyel a VW sikerrel tárgyalt, az elmúlt fél évben Ghánával és Nigériával is megállapodásra jutott.

 hirdetes_810x300  

 

Az EIC-nal tető alá hozott memorandum tartalmazza egy jármű-összeszerelő üzem létrehozását, egy autóalkatrész ellátást biztosító logisztikai központot és egy helyi továbbképző központ megalapítását is a munkaerő fejlesztéséhez.

 

A Volkswagen afrikai bővülése mögött sok tényező húzódik meg. Az egyik az Európában egyre általánosabbá váló munkaerőhiány, az ebből eredő bérnövekedés, amit a cégvezetés költségnövekedésként él meg. Közben a globális autóipar megtorpanásáról szólnak a hírek, miután az autópiac utolsó bástyájában, Kínában is csökkent az értékesítés.

 

Bár a változás nem egyik napról a másikra következik be, nyilvánvaló, hogy a német autógyártókra épülő közép-európai ipari termelésnek hamarosan Afrikával kell majd versenyeznie, ha gyártósori álláshelyekről van szó. Így egyre közelebb kerülünk ahhoz a ponthoz, amikor már megkerülhetetlen lesz magasabb hozzáadott-értéket képviselő termelést kialakítani. A kérdés az, hogy Szlovákia, ahol az oktatás színvonala messze elmarad a várakozásoktól és ahol a kutatásfejlesztési támogatásokat ismeretlen és kétes hátterű cégek nyerik el, mekkora eséllyel indul neki ennek a versenynek.

 

Az autóipar problémáival és szlovákiai vonatkozásaival hamarosan megjelenő online kiadványunkban, a Látókörben is foglalkozunk majd. 

 

 

Körkép.sk/kl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!