Nagyjából százmillió euró – ennyit költene a vonatok modernizálását biztosító karbantartási központok létrehozására a szlovák állami vasúttársaság. A központok Érsekújvárban, Homonnán és Zólyomban épülnének meg – írja a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági lap.

 

A létesítmények nem a vonatok és mozdonyok technikai állapotán javítanának, hanem javítanának a szerelvények higiéniai körülményein is. A Pénzügyminisztérium mellett működő Árért Értéket csoport elemzői azonban óva intik az állami vasúttársaságot a források pazarlásától. Ők azt állítják, hogy a ha a ZSSK felmérné a valódi keresleti igényeket a régiókban, akkor négymillió eurót is spórolhatna a beruházásokon – ebből az összegből húsz darab, kétemeletes szerelvényre is telne.

 

A Pénzügyminisztérium szakijai szerint pazarlóak a tervek

 

 hirdetes_300x300  

Az pénzügyi tárca elemzőit leginkább az érsekújvári karbantartási központ terveit vették górcső alá, mivel az kerülne a legtöbbe, mintegy 46 millió euróba. A ZSSK az elemzőkkel való tárgyalás után egymillió eurót faragtak a költségeken, ám a pénzügyérek szerint kétszer ennyire is van lehetőség.

 

„Túllőtték a központ kapacitását. Az átlagon felüli kereslet ellenére csak 50 százalékban lenne kihasználva”

 

fogalmaznak a szakértők. A központok sínpárjai kétszer- háromszor hosszabbak lesznek, mint  a régióban található leghosszabb szerelvények hossza. Az elemzők elakadtak a szerelvények takarításának gyakoriságán is. A tervekben a ZSSK naponta 48 vonatot akar áttakarítani, ami azt jelenti, hogy a teljes régiós vonatflotta másfélszer vagy kétszer sorra kerül minden nap. Ilyen gyakran pedig még Nyugaton sem takarítják a szerelvényeket.

 

Több utaskilométer, új vonalak

 

A ZSSK ellenben azzal érvel, hogy egyre több utaskilométert akarnak elérni az érintett vonalakon, és már ma is több jelentősen növekedett a megtett kilométerek száma a három évvel ezelőtti állapothoz képest, mikor a központok tervei elkészültek. Azzal is számoltak, hogy akár új vonalakat is indíthatnak, például Vágsellye és Zólyom között.

 

Amennyiben a megfelelő pénzügyi források a rendelkezésre állnak, a karbantartási központok két éven belül elkészülhetnek, illetve további két központ terveit is kidolgozzák ez idő alatt.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!