Miután az euróövezet gazdasági növekedése is lassulóban van, és a vártnál gyengébbre módosították az előrejelzéseket, a szlovák pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet is pesszimistábban látja a következő néhány évet. Nagyon valószínű, hogy Jaguar Land Rover ide vagy oda, a szlovák gazdaság tempója tavaly elérte a csúcsot (4,3 %), és idén 4 százalékra lassul. És ez még csak a kezdet.

 

Az IFP szerint a szlovákiai gazdaságot a beruházások és a háztartások fogyasztása hajtotta előre. A beruházások közül a Jaguar nyitrai üzeme volt a legmérvadóbb, illetve az önkormányzatok invesztíciói. A háztartások fogyasztását a növekvő bérek indukálták. Sokat segített a rekordmennyiségű autó legyártása is, amely tavaly újabb rekordot döntött: 1 080 000 gépjármű gördült le a szlovákiai gyártósorokról.

 

Az idei évben azonban lelassul a gazdaság bővülése. Ennek hátterében az exportkilátások gyengülése áll, a globális autóértékesítés ugyanis csökkenőben van, ami elkerülhetetlen megmutatkozik majd a szlovákiai számokban is. A hanyatlást valamelyes mérsékli majd  a Jaguar üzemének felfutása, bár a többi autógyártó már bejelentette, hogy csökkenti alkalmazottai számát. 2009-ben tehát 4 százalékkal dorombol majd a gazdaság motorja, a lassú lejtmenet azonban folytatódik.

 

 hirdetes_300x300  

A választások évében, 2020-ban 3,7 százalékra csökkent a gazdaság tempója. A bővülést továbbra is elsősorban az export és a háztartások fogyasztása hajtja előre, a Jaguar termelésének további felfutása még segít szinten tartani az export mértékét. A háztartások fogyasztását pedig a közalkalmazottak béremelése fogja segíteni.

 

A Volkswagen egymás után köti a szerződéseket új autógyárakról – Afrikában

 

Foglalkoztatás

 

Idén nagyjából 1,1 százalékkal bővül a foglalkoztatás. Nő a munkaképes korúak aránya a népességen belül, de gyorsabban nő a külföldön elhelyezkedő szlovák állampolgárok száma. Ezzel párhuzamosan emelkedni fog a külföldi munkások száma Szlovákiában. A munkaügyi hivatalok adatai szerint tavaly év végéhez mintegy 70 ezer külföldi dolgozott az országban, és a foglalkoztatottság javulása harmadrészben nekik volt köszönhető.

 

A munkanélküliség tovább csökken és idén elérjük a 6 százalékos határt is – az IFP nem a munkaügyi minisztérium módszerével számol, amely 5 százalékra becsüli az állástalanok arányát – 2022-re pedig 5,3 százalékra csökkenhet az állástalanság.

 

Bér- ás árszínvonal

 

A nominálbérek növekedése idén 6,7 százalékos lesz az IFP becslése szerint, ami 2,6 százalékos infláció mellett 4 százalékos reálbérnövekedést jelent majd. Az árak átlagosan 2,6 százalékkal emelkednek majd, a munkaerőhiány elsősorban a szolgáltatások árát húzza fel, de nagyban hozzájárulnak az inflációhoz a korábban elfogadott törvények is, mint a kiskereskedelmi láncokra kivetett nyereségadó, vagy a dohánytermékekre kivetett jövedéki adó fokozatos emelése.

 

Az IFP pénzügyérei szerint az Fico-féle ingyen ebédek nem csak szupermarketadót ellensúlyozza, hanem az lakossági energiaárak meredek emelkedését is – ezt azért érdemes fenntartásokkal fogadni, nyilván valamelyest mérsékli a hatásukat, de alig kimutatható mértékben.

 

Ronald Ižip: Az autóipar bizonytalan jövője

 

Ismét rekordot döntött a szlovákiai autógyártás. Több mint egymillió gépjármű gördült le a gyártósorokról

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!