Nyitókép: transport.sk

 

A pozsonyi Volkswagen autógyár fontolóra veszi a tömeges elbocsátás lehetőségét is – írja az Aktuality.sk szlovák hírportál. Mivel a VW pozsonyi üzemében jelenleg egyetlen új modell sem szerepel a gyártási tervben, elbocsátásokat tervez a cégvezetés.

 

A korábban nagyjából 14 ezer embert foglalkoztató szlovákiai VW az elmúlt hónapokban ezer embernek intett búcsút, beleszámolva azt az ötszáz embert, akiket a győri Auditól vettek kölcsön. Az Aktuality.sk információi szerint nagyjából 3000 embernek akarnak a jövőben búcsút inteni, 500 közülük logisztikai munkakörben dolgozik. A hírt a VW szakszervezeti vezetősége is megerősítette.

 

Zoroslav Smolinský, a Volkswagen Modern Szakszervezet vezetője a portálnak elárulta, hogy a tömeges elbocsátásokra csak akkor kerül sor, ha a következő években nem kerül gyártásba egyetlen új modell sem a pozsonyi üzemben.

 hirdetes_400x285  

 

Az elképzelés a legrosszabb eshetőséggel számol, mindenesetre az év eleje óta az autóipar jövőjével kapcsolatban nem nagyon találkozhatunk pozitív hírekkel. A kereslet csökkent, az export szintúgy, a Volkswagen német vezetése pedig az elmúlt fél évben három afrikai országgal kötött szerződést autógyár építéséről, miközben pánikszerűen reagáltak a győri Audi-gyár sztrájkjának sikerére – 18 százalékos béremelést sikerült kiharcolniuk a szakszervezeteknek.

 

Smolinský szerint a valószínűbb forgatókönyv az, hogy a pozsonyi üzem végül tervbe veszi néhány új modell gyártását, és a munkások elbocsátására nem kerül sor. A szakszervezet ehhez segítséget kért a német IG Metall szakszervezettől, akik Németországban fognak majd nyomást gyakorolni az ottani vezetésre.

 

A lehetőség adott, a VW pozsonyi gyára az Audi vagy a Škoda valamelyik modelljét is felveheti a gyártólistára, tekintve hogy ezeknek gyártása a kapacitásproblémák miatt akadozik.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.