Nyitókép: Facebook

 

A február 18-i második országos traktortüntetés közeledtével egyre durvul a helyzet a gazdák, és a jelenlegi, átláthatatlan és korrupt rendszerből profitáló nagyvállalkozók, oligarchák között.

 

A napokban derült ki, hogy a Somorja melletti erdőben elvágott torokkal megtalált Vlado Rybár helyi gazda nem öngyilkosságot követett el, ahogy azt a rendőrség először kvalifikálta, hanem brutális gyilkosság történt. Mégpedig Rybár földjei miatt.

 

Újabb aktuális eset, hogy a traktortüntetés egyik főszervezője, František Oravec kelet-szlovákiai gazda ellen fizetett pr-cikkekben, melyre az érintettnek reagálnia sincs lehetősége, lejárató, hazug médiakampány indult. Az érintett szerint a J&T pénzügyi csoport által működtetett Esin group országos országos fizetett médiakampányában nem kevesebbet állít, mint hogy Oravec zsarol, megfélemlít és súlyos bűncselekményben érintett.

 hirdetes_810x300  

 

A Vlastimil Majerčák és Tomáš Kukučka által jegyzett lejárató írások szerint Oravec egyik unokatestvére, H. Marcel egy robbanóanyag-vásárlásban érintett. Az Esin group által közelebbről meg nem nevezett szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy H. Marcel Oravec kérésére vette célkeresztbe őket.

 

František Oravec ma megjelent reakciójában természetesen teljes képtelenségnek nevezte az Esin group hazug lejárató kampányát.

 

Mint azt a Körképnek is eljutatott állásfoglalásában írja,

 

„az Esin group az elmúlt években minden bírósági pert elveszített velem szemben, legyen szó akár a Legfelsőbb Bíróságról vagy az Alkotmánybíróságról. Most tovább fokozzák a nyomást ellenem kitalált, állítólagos bizonyítékokkal annak érdekében, hogy vád alá helyezzenek engem  olyan dolgok miatt, amihez semmi közöm.“

 

Ahogy Oravec elmondta, az Esin Group 1.160 millió euró plusz további járulékos költségekkel tartozik neki, miközben a „földügyekkel kapcsolatos összes bírósági pert megnyertem ellenük.“ Oravec állítása szerint nem véletlen, hogy most húzták elő ellene ezt az újabb ügyet, mellyel kapcsolatban várja a sajtó képviselőit, hogy személyesen minden kérdésre válaszolhasson és bemutathassa bizonyítékait az Esin group megalapozatlan lejárató kampánya ellen. A bírósági tárgyalásra holnap, február 12-én reggel 8 órakor kerül sor a kassai Kerületi Bíróságon.

 

Oravec mellett kiáll a Gazdakezdeményezés is, mely a február 18-i újabb országos traktortüntetés szervezője. A szlovákiai gazdák tüntetésének okairól itt és itt és itt és itt írtunk. Követeléseikkel kapcsolatban ebben a cikkünkben lehet bővebben olvasni.

 

Akik aláírásukkal szeretnék támogatni a szlovákiai gazdákat, ide kattintva érik el a petíciós ívet.

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Gazdamegmozdulás: Így égett a demokrácia Lakszakállason – A Körkép.sk helyszíni riportja

 

“Ne hagyjuk, hogy szennyezzék a földünket!” – Így tiltakoztak a gazdák Nagykeszin – Videó-összefoglaló

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!