Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Amerika hamarosan importvámokat vezethet be az európai autókra, amellyel hatalmas érvágást okoz a német, és az azt kiszolgáló közép-európai autógyártásnak. Sőt, a Bloomberg vonatkozó elemzése szerint Szlovákia és Magyarország arányaiban többet is veszíthet, mint Németország. Közben pedig az Evercore ISI londoni agytröszt felbecsülte, mibe kerülne a Volkswagen konszernek az amerikai importvámok bevezetése.

 

Két és fél milliárd euróba. Ez még egy közel 300 milliárdos éves forgalmat bonyolító vállalatnak is hatalmas érvágás, tekintve, hogy a vállalat üzemi eredménye valamivel több mint 17 milliárd euró. Jelenleg Donald Trump amerikai elnök importháborúja miatt mindenki Németország miatt aggódik nyugaton, amely a negyedik legtöbb autót exportálja a tengeren túlra. Dea 15 legnagyobb, autót exportáló országok közül nyolc európai, és köztük van Szlovákia és Magyarország is, de Németország mellett Olaszország részaránya is meghatározó.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákia, Magyarország é Finnország együtt nagyjából egymilliárd eurónyi gépjárművet értékesítenek évente. Szlovákiában gyártja a Volkswagen az Amerikába szánt Touareg SUV modellt, az Audi Q7-et és a Porsche Cayennes-t. Magyarországon az Audi rendelkezik tekintélyes kapacitásokkal, A finnországi Valmet Automotive pedig a Daimler legnagyobb beszállítója.

 

Magyarországon és Lengyelországban ráadásul nem kész autókat gyártanak le, de a két ország jelentős alkatrész-beszállító, ahogy Ausztria és Csehország is. Közép-Európa teht mélyes integrálódott a főleg német és francia autógyártás ellátórendszerébe, így az amerikai vámintézkedések sérülékennyé tehetik gazdaságukat. Egyes számítások szerint Egyesült Államokba irányuló szlovák,cseh, magyar, lengyel és osztrák hozzáadott érték a gazdasági teljesítmény 0,5-0,9 százalékát adja, de a legtöbben úgy vélik, hogy a valós szám ennél jóval magasabb.

 

Ha az USA bevezetné a 25 százalékos importvámot, az a gyártókat arra ösztönözné, hogy csökkentsék a költségeiket. Annak ellenére, hogy a Pozsonyban gyártott Touaregek és Q7-esek viszonylag árrugalmatlanok (az áremelkedés csak kicsit vagy egyáltalán nem befolyásolja a keresletüket), mivel luxusautókról van szó. De a VW konszernként működik, és a vámokra valószínűleg takarékoskodással válaszol, elsősorban az alkalmazottak számát illetően. Ennek jeleit már most is láthatjuk.

 

Korábbi háttércikkünk a témában:

 

Kifújt az autóipar? Mindent egy lapra tettünk fel, most nagyot bukhatunk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!