Nyitókép forrása: cyprus-mail.com

 

Az Exxon Mobil február végén jelentette be, hogy Ciprus délnyugati részén, a Földközi-tenger keleti vizein jelentős gázlelőhelyeket fedezett fel. Az előzetes mérések szerint 142 milliárd köbméter földgáz lehet a felszín alatt. Az egyelőre kérdés, hogy ebből a mennyiségből mennyi a kitermelhető, de tény, hogy ez már a harmadik Ciprus közeli lelőhely, amelyet feltártak, így a török-görög viszály középpontjában álló sziget szerepe egyre inkább felértékelődik – nem csak Európa és Törökország, de Egyiptom számára is.

 

A Stratfor elemzése szerint a Nobel Energy vállalat Aphrodite névre hallgató, és az ENI cég Calypso nevű korábban feltárt lelőhelyekkel együtt, a ciprusi vizek alatt nagyjából 500 milliárd köbméter földgáz található, ami valamivel több, mint az EU éves földgázfogyasztása.

 

Ahol pedig megjelenik az energiahordozó, ott megjelennek a geopolitikai érdekek is, főleg egy olyan régióban, ahol hosszú ideje lappang feszültség a felek között – ez esetben a görög és török ciprióták között.

  hirdetes_300x300   

 

Az energiahordozó kitermelésénél nagyobb kérdés a logisztika. A lelőhelyek kiaknázásához szükség van csővezetékekre és cseppfolyósító terminálokra. A ciprusi lelőhelyek hírének Törörkország nem örült: saját lelőhelyei konkurenseként tekint a ciprusi fejleményekre, és várhatóan mindent megtesz azért, hogy blokkolja az energiahordozó kitermelését a sziget környékén.

 

 

Már korábban is többször megtörtént,hogy a Cirpus miatti görög-török viszály akadályozta meg a földgáz-lelőhelyek feltárását. Most Törökország és a ciprióta törökök újra kétségbe vonják, hogy a lelőhely feletti vizek mely ország felségvizének számítanak.

 

Törökország az elmúlt fél évben egy sor új lelőhely-kutatásba vágott bele, sőt, nemrég Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter jelezte, hogy hamarosan Ciprus déli vizein akarnak fúrásokat végezni. Törökország ugyanakkor várhatóan Ciprus északi vizein akadályozni fogja a kutatásokat, ahogy tette azt egy évvel ezelőtt, mikor az ENI kutatóhajóit a török haditengerészet zavarta el az igencsak ígéretes, Tintahal névre keresztelt lelőhely feltárásakor – ami végül nem is valósult meg.

 

Törökország azonban nem csak Görögországgal kerülhet szembe Ciprus kapcsán, hanem Egyiptommal is. Egyiptom az Arab Tavasz mozgalmai óta nem vállalt komoly regionális hatalmi szerepet, ám gyanakodva nézi Törökország ugyanezen ambícióit. Ráadásul számára előnyös lenne a ciprusi lelőhelyek kiaknázása, a tengerparton van ugyanis két cseppfolyósító terminálja, amelyek csak inputanyagra várnak, hogy aztán hajókkal vagy csővezetéken keresztül exportálja azokat a világ különböző részeire. Ezt szolgálja az az egyiptomi-ciprusi kormányközi megállapodás, ami egy Idku cseppfolyósító-terminálig húzódó csővezeték megépítéséről szól. A most felfedezett lelőhely pedig növelheti a vezeték iránti befektetői érdeklődést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!