Nyitókép forrása: napalete.sk

 

A szlovák háztartások összesen nagyjából 38 milliárd euró megtakarítással rendelkeznek a bankokban, ami a szlovák állami költségvetés csaknem kétszerese. Ennek ellenére arányaiban még így is le vagyunk maradva Európa többi országától, de a helyzet fokozatosan változik: az előző év azonos időszakához képest 7 százalékkal nőtt a megtakarítások nagysága – írja a Hospodárske Noviny gazdasági napilap.

 

A közgazdászok mindezt pozitívan értékelik, szerintük a megtakarítások növekedése a lakosság javuló gazdasági helyzetével magyarázható.

 

A Hospodárske Noviny Tibor Lőrinczet, a Tatra Banka elemzőjét idézve azt írta, hogy a természetes személyek betéteinek nagysága tavaly 5 százalékkal nőtt, miközben az átlagkereset 6,4 százalékkal emelkedett – ez utóbbi becslés, végleges statisztikák még nincsenek. Az előzetes számítások szerint a lakosság bruttó fizetésének nagyjából 9 százalékát teszi félre. 

 hirdetes_300x300  

 

A javuló tendencia ellenére Szlovákia még messze elmarad a nyugati országoktól. A legmagasabb átlagkeresettel rendelkező luxemburgiak például fizetésük 22 százalékát megtakarítják, vagyis bevételük két és félszer akkora részét teszik félre, mint a szlovákiai polgárok. Németországban a lakossági megtakarítások aránya 17 százalék.

 

Ráadásul a szlovákiaiak is takarítottak már meg többet a jelenleginél. Az ezredforduló előtti években többnyire bevételeik 12 százalékát félretették, majd jöttek a gazdaságot stabilizáló intézkedések, ami miatt meg kellett húzniuk a nadrágszíjakat és hozzá kellett nyúlniuk spórolt pénzükhöz – ekkor a felére csökkent a megtakarítások aránya.

 

A szakértők a megtakarítások nagyságának további emelkedésére számítanak, annak ellenére, hogy a szlovák gazdaság az év elején már a lassulás jeleit mutatta. Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy Szlovákia lakossága az egyik legeladósodottabb Európában.

 

A megtakarítások további növekedését a bankok is ösztönözhetik magasabb betéti kamatlábakkal, ám itt a mérvadó döntést az Európai központi Banknak kell meghoznia – egy ilyen döntés azonban egy ideig még nem várható.

 

A banki elemzők szerint a szlovákiai polgárok két harmada egyszerű folyószámlán tartja megtakarításait, ami nem a legjobb megoldás, mert az Európai Központi Bank irányadó inflációs célkitűzése 2 százalék: vagyis a folyószámlán tartott pénz ennyit veszít értékéből egy év alatt, ami öt év alatt már tíz százalékot jelenthet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!