Nyitókép forrása: ecowatch.com

 

Százmilliós lyukat üthet a spanyol friss-zöldség és gyümölcs-kereskedelemben Nagy-Britannia közelgő kiszakadása az Európai Unióból. A spanyol termelők rémálma valósulhat meg: vég nélküli sorok a vámoknál Nagy-Britanniában, miközben a teherautókon megrohad a spanyol zöldség és gyümölcsszállítmányok zöme.

 

Legalábbis, így festi le az amerikai AP hírügynökség pár napja megjelent cikkében a helyzetet.

 

A valósághoz azonban hozzátartozik, hogy ezek a termények nem épp természetes úton fejlődnek, azoknak egy részét ugyanis a spanyol Almeriában termesztik, hatalmas kiterjedésű üvegházakban, amelyeket csak „műanyagtengerként emlegetnek”. Az egyébként teljesen sivatagos vidék – 1960-ban még egy Clint Eastwood western helyszínéül is szolgált – az öntözésnek és az szorosan egymás mellé telepített üvegházaknak köszönhetően ma a spanyol zöldség és gyümölcstermelés szíve-lelke.

 hirdetes_300x300  

 

Van ott minden, görögdinnyétől az uborkán át a paradicsomig minden, és egy hónappal korábban kezdhetik meg a termelést, mintha hagyományos, szabadtéri technológiát alkalmaznának. Kifejezetten az északi, hidegebb éghajlatú országokat látják el terményeikkel.

 

Több, mint száz óriási üvegház Andalúzia déli csücskében, egy ötven kilométer széles szeletén. Ez a „műanyag-tenger”. Forrás: EcoWatch.com

 

Százmilliós forgalmak veszélyben

 

Legnagyobb vevőik Németország, Franciaország és Nagy-Britannia (ebben a sorrendben), és ez utóbbinál többek között a Tesconak is szállítanak be.

 

Az almeriai műanyagtenger évente 314 ezer rotnna mezőgazdasági terményt szállított tavaly az Egyesült Királyságba összesen 274 millió euró értékben. Nagy-Britannia azonban távozik az EU-ból, és egyelőre senki sem tudhatja, pontosan mikor és milyen feltételekkel történik ez meg. A jelenlegi információk szerint március 29-én lejár a Brexit határideje, a politikusok homályos utalásokat tesznek a határidő „néhány hetes” kitolására.

 

A zöldség és gyümölcs azonban nem raktározható sokáig – persze, vannak technológiák, de ezek a minőség rovására is mennek, amely új szerződéseket, új árakat jelentenének a termelőknek. Az almeriai termelők most joggal tartanak attól, hogy az Egyesült Királyság kiválása után újra bevezetett vámintézkedések káoszba fulladnak, a vég nélkül határon veszteglő teherautókban pedig megromlik az áru.

 

Ez drasztikusan visszaveti a Nagy-Britanniába irányuló exportjukat, ami 270 millió eurós kárt jelent.

 

A műanyag-tenger

 

Az említett üvegházak a gyakorlatban nem üvegből készültek, hanem műanyagból, amely jobban csapdába ejti a napfényt. Az andalúziai tartományban lévő Almeriában több mint száz hatalmas ilyen komplexum találhat. Mivel egy hónappal korábban kezdhetik a betakarítást a hagyományos, kinti termesztéssel szemben, egy évben kétszer, szerencsés esetben akár háromszor is arathatnak.

 

Az APnews beszámolója szerint az itt termesztett paradicsom mérete az ökölnagyságtól a golflabda méretűig terjed, ezeket becsomagolják, és három-négy napos autóút árán Nagy-Britanniába szállítják.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.