Nyitókép: bagdibella.hu

 

Mindenkinek fontos az anyagi biztonság. Természetes igény, nem is kérdéses, hogy senki nem szeret azon aggódni, miből fizeti ki a következő havi áramszámlát, vagy hogy miből indítja el a gyermekét az új tanévre. Az anyagi helyzet sok mindentől függ, de három alappillére van az ezzel kapcsolatos tudatos tervezésnek:

 

  1. Növeld a havi bevételeidet,
  2. Csökkentsd a havi kiadásokat,
  3. Fektesd be a megtakarításaidat.

 

Amennyiben van egy fix állásunk, a havi bevételek növelése nem egy egyszerűen kivitelezhető feladat. A munkaviszony mellett nem feltétlenül marad idő másodállást vállalni, ha megfelelően szeretnénk ellátni otthoni feladatainkat, minőségi időt szeretnénk tölteni gyermekeinkkel.

 

 hirdetes_300x300  

A második és harmadik pont eléréséhez viszont elegendő az, ha az alábbi 9 tipp alapján próbáljuk élni mindennapjainkat.

 

 

            1. Vezessünk listát a kiadásainkról

 

 

Érdemes az év elején eldönteni, hogy felvezetjük, mire megy el a pénzünk. Ha megtesszük ezt minden hónapban, néhány hónap elteltével már láthatjuk, hogy melyek azok a kategóriák, amelyek csökkentésével megtakarításokat tudunk elérni.

 

Használhatunk appokat, mint például a Koin, vagy készíthetünk Excel táblázatot, illetve a célnak a füzetbe felírás is megfelel.

 

              2. Költséges megtervezése

 

 

Ha szeretnénk tudni, mekkora összeg az, amit megtakaríthatunk, jó ha tudjuk, melyek azok a költségek, amiket mindenképpen ki kell fizetnünk. Ilyenek például a rezsiköltségek, a közlekedés, vagy az alapvető élelmiszerek.

 

 

               3. Tartalékképzés

 

 

Soha nem tudhatjuk, hogy mikor adódik olyan helyzet, amikor nincs folyamatos bevételünk. Megbetegedhetünk, szenvedhetünk balesetet, elveszíthetjük az állásunkat. Ilyen esetekre célszerű legalább a havi bevételünk háromszorosával rendelkeznünk, de minél magasabb az az összeg, amit mozgósítani tudunk, annál nyugodtabban hajthatjuk álomra fejünket.

 

 

               4. Adjuk fel rossz szokásainkat

 

 

Érdeme kiszámolni, mekkora összeget költünk olyasmire, amire nincs feltétlenül szükségünk. Rossz szokás lehet a dohányzás, melynek éves költsége nem elhanyagolható összeg. De azon is sokat spórolhatunk, ha reggeli szendvicsünket magunk készítjük ahelyett, ha a sarki pékségben szereznénk be minden nap a reggelinket.

 

 

                 5. Fejezzük be a felhalmozást

 

 

Időnként nézzük át, melyek azok a tárgyaink, melyekre nincs szükségünk. Ha egy ruhát fél éve nem vettünk fel, vagy egy konyhai gépet évente egyszer használunk, érdemes ezek eladásáról dönteni. Pénzhez is jutunk és kevesebb tárgyat kell otthon tárolnunk.

 

 

                6. Legyen bevásárlólistánk, amikor üzletbe megyünk

 

 

Sokat segíthet, hogy csak azokat a termékeket vegyük meg, amelyekre szükségünk van. Ezt úgy tudjuk a legegyszerűbben megtenni, ha listák készítünk, mielőtt lemegyünk a boltba. És a pénztárnál történő sorban álláskor sem teszünk már semmit a kosarunkba.

 

 

                 7. Tartsuk be a 10 másodperces szabályt

 

 

Mielőtt bármit megvennénk, mégha akciós is, előtte gondolkodjunk el, tényleg kell-e nekünk az adott dolog. Ha adunk magunknak 10 másodpercet ennek végig gondolására, valószínűleg rengeteg dolgot nem fogunk feleslegesen megvásárolni.

 

 

                 8. Régi hitelek olcsóbbra cserélése

 

 

Korábbi magas kamatozású hiteleinket, kölcsöneinket cseréljük modernebb, olcsóbb hiteltermékre. Ma sokkal alacsonyabb kamatok mellett juthatunk kölcsönhöz. Érdemes meglátogatni pénzügyi összehasonlító oldalakat, mint az instacash.sk, melyek segítenek megtalálni a számunkra megfelelő hitelterméket.

 

 

              9. Gondolkodjunk előre

 

 

Már az év elején tisztában lehetünk olyan időszakokkal, amikor magasabb kiadásokkal kell számolnunk. Ilyen például az iskolakezdés. Érdemes ezekre az időszakokra célzottan felkészülni, hogy ne kelljen kölcsönt felvenni a finanszírozásukhoz.

Ha további érdekességeket szeretne olvasni hitel, kölcsön témákban, akkor keresse fel az instacash.sk honlapot.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.