Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A Pénzügyminisztérium nem lát problémát abban, hogy a kormány a múlt héten rábólintott egy 15 milliós kölcsönre, amelynek kedvezményezettje egy offshore-cég. A Tachyum névre hallgató cég alaptőkéje mindössze 5000 euró, és az amerikai Delaware városában van a székhelye.

 

A minisztérium szóvivője a SITA hírügynökségnek elmondta,hogy a cég az Ernst&Young audítorcég skáláján a BB besorolását kapta, ez alapján állapították meg a visszatérítendő állami támogatás feltételeit. Arra a kérdésre, hogy a cég benyújtotta-e érvényes cégkivonatot, a tárca nem válaszolt, ahogy nem árult el többet arról sem, pontos mely kritériumok szerint ítélte meg a 15 milliós kölcsönt a cég számára.

 

Annyit azonban lehet tudni, hogy tíz év futamidejű és 4 százalékos éves kamatlábú kölcsönnel támogatják a Tachyum céget a szlovák adófizetők a kormány döntése alapján. A minisztérium nem fél attól, hogy a támogatott projekt végül befuccsol, állításuk szerint a kölcsönt a cég vagyonára terhelték rá. Arról nem szólnak a hírek, hogy pontosan milyen értékű és típusú vagyonról van szó.

 hirdetes_300x300  

 

A Tachyum mesterséges intelligencia és szuperszámítógépek fejlesztésével foglalkozik maj, projektjének teljes értéke a nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint 33 millióra rúgnak, a legnagyobb tétel „eszközbeszerzés” (tools) 6,7 millió euró értékben. A projekt papíron 90 embernek ad munkát. A minisztérium arra sem válaszolt a SITA-nak, hogy más, szlovákiai innovációs cégeket is fognak-e kedvezményes hitellel támogatni.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!