Nyitókép forrása: Volkswagen

 

A héten érkezett a hír, hogy a német Volkswagen Group konszern a tervezettnél jóval nagyobb célokat tűzött ki az elektromos autók gyártását illetően: 2028-ig 22 millió e-autót akarnak legyártani, több mint 70 modellt fognak a piacra dobni. Ráadásul ezek tisztán elektromos járművek lennének, a hibridekről egyelőre nem esett szó.

 

Mindez persze nem kevés beruházást igényel, így az új költségtervek is magasabbra tették a lécet: a konszern a következő 5 évben a korábban jelzett 11 milliárd helyett 19 milliárd eurót fordít a fejlesztésekbe.

 

 hirdetes_300x300  

A pénz azonban nem a fán terem, a vállalatnak a tervhez évente 6 milliárd eurót kell megtakarítania (átlagban). Ennek megfelelően már intézkedtek is: a következő két évben 5000-7000 embert bocsátanak el a VW Grouphoz tartozó cégektől, kezdetben zömében adminisztratív munkaerőket. A céljuk az egészen ambiciózus 6 százalékos üzemi eredmény elérése és megtartása – jelenleg 3,8 százalékon állnak, tavalyelőtt 4,2 százalékot értek el.

 

A távozók (munkahelyváltás, nyugdíj) helyére nem vesznek fel új alkalmazottakat. De mindez nem csak az irodában dolgozókra vonatkozik, a rutin üzemi munkákat végzők pozíciói is megszűnnek, a gyártósorok egy részét pedig automatizálják.

 

Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy klasszikus elbocsátások nem lesznek. Néhány évvel ezelőtt a VW a német szakszervezetekkel aláírt egy egyezményt, hogy 2020-ig 23 ezer alkalmazottat bocsát el a konszernből. Hogy ebből mennyit váltanak be, egyelőre kérdés. A német VW gyárak cserébe azt ígérték, hogy új munkahelyeket teremtenek innovatív ágazatokban – számszerűleg 9 ezerről szólt az egyezség, a gyakorlatban 2400 valósult meg, miközben 8700 embernek intettek búcsút, vagyis nettó 6300 alkalmazottjuktól szabadultak meg.

 

Úajbb 5000 embertől szabadul meg a Volkswagen

 

Nagy a csönd Pozsonyban

 

A pozsonyi Volkswagen Slovakia is munkaerő-csökkentésre készül, közben visszavágja a műszakok számát is, modellek gyártását állítja le. Az eTrend gazdasági napilap arra hívja fel figyelmet, hogy a pozsonyi üzemben egy egész részleg működése alapul a városi NSF minijárművek gyártására, ám a tervek szerint 2022-ben leveszik őket a terítékről. Ez önmagában nem lenne baj, de a cégvezetés mélyen hallgat arról, hogy mely modellek veszik át a helyét, hogy a részleg megmaradhasson. Több ezer ember állása függ tőle.

 

Az eTrend azonban azt az információt is közölte, hogy a VW megszerezte a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő csehországi Škoda némely modelljének gyártási engedélyét. A cseh autógyárban a munkaerő már hónapok óta olyan problémákat okoz, hogy nem tudják teljesíteni időben a megrendeléseket.

 

Már korábban is felmerült, hogy a Škoda inkább új gyárat épít valahol Közép-Európa keleti végein, szóba került Kassa, Magyarország és Románia is, most legújabban Szerbiát emlegetik lehetséges helyszínként. Az új gyárban az Karo és Seat Ateca modelleket gyártanák – ha megvalósul.

 

A pozsonyi Volkswagen tömeges elbocsátásokat fontolgat. 3000 ember munkahelye kerülhet veszélybe

 

A Volkswagen egymás után köti a szerződéseket új autógyárakról – Afrikában

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!