Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A mai csökkenő kamatkörnyezetben és növekvő banki versenyben egyre nagyobb a realitása annak, hogy lecseréljük korábbi kedvezőtlen kamatozású kölcsöneinket, hiteleinket modern, kedvezőbb kamatozású hiteltermékekre.

 

A hitelfelvétel hosszú évekre történő elköteleződés

 

Ingatlan vásárlásához általában nagyon hosszú futamidejű jelzáloghitelt veszünk fel, de a szabad felhasználású kölcsönök esetében sem ritka az akár 8-10 éves futamidő. Ennyi idő alatt nagyon sok minden változik a pénzpiacokon.

  hirdetes_300x300   

 

Akinek van lehetősége a futamidő vége előtt elő- vagy végtörleszteni a fennálló tartozását, szerencsés helyzetben van. Általában akkor kerül erre sor, ha egy korábban megkötött lakástakarékpénztári megtakarítás lejár és az abban rendelkezésre álló összeg felhasználható a tartozás csökkentésére vagy visszafizetésére.

 

Amennyiben nem vagyunk ebben a helyzetben, nem nagyon marad más, mint havi szinten fizetni a törlesztőrészleteket. Ha jól terveztünk és nem jött közbe semmilyen váratlan körülmény, ez nem okozhat gondot.

 

Érdemes viszont időről időre visszatérni a hitelünk feltételek újraértékeléséhez. Erre azért van szükség, mert a változó piaci környezet akár kedvezően is befolyásolhatja hiteleink törlesztését, visszafizetését.

 

Pénzügyi összehasonlító weboldalak szerepe

 

A pénzügyi összehasonlító weboldalak, mint a szlovák piacon újonnan megjelent instacash.sk segítségével gyorsan utána járhatunk, az aktuális banki feltételek mellett hogyan változna havi törlesztőrészletünk, vagy mennyire csökkenne le a futamidő, ha lecserélnénk korábbi hitelünket. Jelzáloghitelnél és személyi kölcsönnél is érdemes több helyről tájékozódnunk a tisztánlátás végett.

 

Hitelkiváltás folyamata              

 

A futamidő alatt bármikor megtudhatjuk a bankunktól, mekkora a fennálló tőketartozásunk. A Ezzel a paraméterrel a pénzügyi összehasonlító weboldalakon található kalkulátor segítségével kiszámolhatjuk, hogy az aktuális banki ajánlatok milyen havi törlesztőrészletet vagy mennyivel rövidebb futamidőt jelentenének.

 

Nézzünk meg egy példát:

Amennyiben egy 10.000 EUR összegű, 10 éves futamidejű hitelt veszünk fel 7% hitelkamat mellett, összesen 13.933,02 EUR-t fizetünk vissza, havi törlesztőrészletünk 116,11 EUR lesz.

Ha találunk kedvezőbb, például 5%-os kamatozású hitelt, havi törlesztőrészletünk lecsökken 106,07 euróra és összességében 12.727,86 a visszafizetendő összeg, spórolunk 1.205,16 eurót.

Amennyiben nem csökkentjük le a törlesztőrészletet, a hitel futamideje lerövidül 13 hónappal és a teljes visszafizetendő összegen spórolunk 1.520,77 eurót.

 

Fentiek alapján lehet egyértelműen érzékelni, milyen hatása van a kamat és a futamidő csökkentésének a teljes visszafizetendő összeg nagyságára, ezért érdemes elgondolkoznunk régebbi hiteleink kiváltásán, hiszen – ahogy a címben is jeleztük – akár több ezer eurót is megspórolhatunk egy ilyen jól időzített lépéssel.

 

-x-

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.