Nyitókép forrása: retuers.com

 

A Kínai Fejlesztési Bank (CDB) az elmúlt hat évben egészen hihetetlen mennyiségű pénzt költött az Új Selyemút programra, amellyel Kínát összekötné Eurázsia többi részével.

 

A CDB nem kevesebb, mint 168 milliárd eurónak megfelelő összeget fordított a hivatalos nevén Egy övezet, egy út programra, amelyet Kína 2013-ban hirdetett meg, és az azóta eltelt időben mintegy 600 infrastrukturális projekt valósult meg az égisze alatt.

 

Az Egy övezet, egy út nem csak Eurázsiába hozott kínai tőkét, hanem Afrikába is. Az Európai Unió idegenkedve és aggodalommal tekintett a kínai tőke és a kíai árufuvarozási csatornák megjelenésére Európában. Nem scak a dömpingáruról van szó, hanem a színvonalas helyettesítő termékek, kínai márkák tömegéről, nem beszélve az egyes országok beruházásainak finanszírozásáról, amellyel Kína fontos gazdasági szövetségesekre tehet szert.

 hirdetes_300x300  

 

Néhány nappal ezelőtt a kínai programhoz csatlakozott Olaszország is. Görögország után Olaszország gazdasága áll a leggyengébb lábakon, a bankrendszere veszélyben van, a munkanélküliség kétszámjegyű, a kormányzat lehetőségeit pedig megköti az euró. Olaszországnak kulcsfontosságú, hogy tőkéhez jusson, ám a rengeteg visszafizetetlen hitel miatt megroppanó bankrendszere miatt nyugaton nem nagyon bíznak benne a hitelezők. Róma abban reménykedik, hogy a kínai tőke segítségével sikerül újraindítania az olasz gazdaság motorját.

 

Hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!