Nyitókép forrása: cas.sk

 

Nem az a kérdés, hogy lesz-e gazdasági válság, hanem hogy mikor – mondta az Aktuality.sk-nak Vojtech Ferencz, a gazdasági minisztérium államtitkára. A gazdasági minisztérium ezért az I. Fico-kormány roncsprémiumának újbóli bevezetését tervezi.

 

A Szlovák Nemzeti Bank nemrég (az elmúlt fél évben másodszor) rontotta lefelé a szlovák gazdasági bővülés előrejelzéseit, épp az autóipar gyengélkedése miatt. Az ma már nem titok, hogy Szlovákia azon országok közé tartozik, amelyet rendkívüli mértékben meg fogja viselni a keresletfüggő autóipar gyengélkedése. Mivel a szlovák bruttó hazai termék negyede és az export harmada az autóiparra épül, ezért a kormány fogyasztás-ösztönző intézkedéseket tervez bevezetni.

 

„Több tervezetünk is van, a roncsprémium csak az egyik közülük” – fogalmazott Ferencz.

 

 hirdetes_400x285  

Hogy milyen formában, mekkora összeggel és milyen kedvezményezetti körrel indítják újra a programot, egyelőre nem ehet tudni. Az első verziót a gazdasági világválság kirobbanásának évében, 2009-ben vezette be az I. Fico-kormány, és a politikusok sikeresnek könyvelték el. Akkor a kormányzat 33 millió eurót költött új autóvásárlás ösztönzésére. Az, aki 10 évesnél régebbi autót adott le 1500 eurót kapott az államtól hozzájárulásként az új autóhoz, illetve 500 euró kedvezményt kaphatott az eladótól. Akkor a programot 22 ezer szlovák állampolgár használta ki.

 

A roncsprémiumot azonban nem mindenki tartotta hatékony eszköznek. Egyes közgazdászok szerint azért nem jelent valódi ösztönzőt, mert csak előbbre hozza az autóvásárlás időpontját. Magyarul: a támogatás mértéke egy új autó árához képest nem akkora, hogy azokat ösztönözze autó vásárlásra, akik egyébként nem vennének, csupán korábbi vásárlásra készteti azokat, akik egyébként j autót szeretnének. Ez a megoldás elég kockázatos: ha gyorsan véget ér a gazdasági recesszió időszaka, akkor viszonylag hatékonynak bizonyulhat, de ha tovább tart, akkor csak elodázták az elkerülhetetlent.

 

Ráadásul a szlovák autóipar elsősorban külföldre exportálja az itt legyártott gépjárműveket. Tegyük azonban hozzá, hogy legkésőbb (de egyre valószínűbb, hogy már korábban) parlamenti választásokre kerül sor.

 

A szakértők szerint a szlovákiai kis- és középvállalkozások megerősítésére, az innováció támogatására és a munkaerő hatékony fejlesztésére kellene energiákat fordítani.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!