A mai felgyorsult világban már a kölcsönhöz jutás módja is megváltozott. Az ingatlanfedezetes hitelek esetében azért továbbra is 5-6 hét, mire a hiteligénylési folyamat lezajlik, ezen a téren még nem érzékelhető nagy változás. Ezzel szemben a szabad felhasználású kölcsönöknél már más a helyzet.

 

A személyi kölcsönök piaca nagy fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. Ez elsősorban a kamatkörnyezet változásának, kedvezőbbé válásának köszönhető. A kamatok csökkenése, a pénzügyi szolgáltatók közötti erősödő verseny (és a kezdeti költségek elengedése), sokkal olcsóbbá és ezáltal elérhetőbbé tették a szabad felhasználású kölcsönöket. Ez az alapja a folyamatosan növekvő népszerűségüknek.

 

A bankok és a pénzügyi összehasonlító weboldalak egyre több online formában elérhető kölcsönt kínálnak. Sőt, vannak szereplők, mint például az instacash.sk, mely összehasonlító oldalként az online kölcsönökre fókuszál. De mit is jelent ez?

 

 hirdetes_400x285  

Az online kölcsön megegyezik az azonnali kölcsönnel?

 

Nem állíthatjuk, hogy instant, tehát azonnali a kölcsönhöz jutás, de vannak pénzügyi szolgáltatók, akik valójában ezt tűzték ki a zászlajukra. Nem egy szereplő ígéri, hogy akár 10 percen belül megtörténik a kölcsönigénylés elbírálása és a folyósítás. Természetesen ez elsősorban a saját ügyfélkörük számára érhető el, de mégis, mennyire jól hangzik, hogy ha szükséges, 10 perc alatt elintézhetünk egy ilyen igénylést?

 

Lehet hátránya is a rövid ügyintézési időnek?

 

Felgyorsult világunkban tehát a személyi kölcsönök azok a hiteltermékek, amelyeket szinte azonnal megkaphatunk, persze, ha minden feltételnek megfelelünk. Mi lehet akkor a hátránya ennek a gyorsaságnak? Mire figyeljünk a szerződés aláírásakor?

 

Elsősorban arra kell törekedni, hogy akármennyire is sürgős és gyorsan szeretnénk pénzhez jutni, maradjunk minden tekintetben körültekintőek. Az összehasonlító weboldalak segítségével hamar megtalálhatjuk a legmegfelelőbbnek tűnő ajánlatot. De tényleg le kell a kölcsönigénylési folyamatot 10 perc alatt zavarni? Hiszen ennyi idő arra sem elég, hogy a szerződést teljes egészében elolvassuk.

 

Mire figyeljünk tehát?

 

Ha eléggé körültekintőek szeretnénk lenni egy szabad felhasználású személyi kölcsön igénylésekor, fontos, hogy ne csak a teljes hiteldíjmutató – szlovák rövidítéssel RPMN (ročná percentuálna miera nákladov) – tartalmával ismerkedjünk meg. Lényeges, hogy felmérjük, milyen egyéb díjak merülhetnek fel, melyeket nem kötelező figyelemben venni az RPMN számításánál. Ilyen díj például a késedelmes fizetéssel kapcsolatos díj, mint a felszólító levél díja, késedelmi kamat mértéke, szerződésmódosítás díja esetleges futamidő változtatás miatt.

 

Fentieken túl szükséges, hogy – annak ellenére, hogy a kölcsönigénylési folyamat teljesen online és elektronikus formában zajlik – , valamennyi dokumentumot elolvassunk, melyeket digitálisan írunk alá, vagy fogadunk el. Amennyiben így teszünk, biztosak lehetünk abban, hogy nem érhetnek bennünket meglepetések a kölcsön visszafizetése során.

 

instacash.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.