A mai felgyorsult világban már a kölcsönhöz jutás módja is megváltozott. Az ingatlanfedezetes hitelek esetében azért továbbra is 5-6 hét, mire a hiteligénylési folyamat lezajlik, ezen a téren még nem érzékelhető nagy változás. Ezzel szemben a szabad felhasználású kölcsönöknél már más a helyzet.

 

A személyi kölcsönök piaca nagy fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. Ez elsősorban a kamatkörnyezet változásának, kedvezőbbé válásának köszönhető. A kamatok csökkenése, a pénzügyi szolgáltatók közötti erősödő verseny (és a kezdeti költségek elengedése), sokkal olcsóbbá és ezáltal elérhetőbbé tették a szabad felhasználású kölcsönöket. Ez az alapja a folyamatosan növekvő népszerűségüknek.

 

A bankok és a pénzügyi összehasonlító weboldalak egyre több online formában elérhető kölcsönt kínálnak. Sőt, vannak szereplők, mint például az instacash.sk, mely összehasonlító oldalként az online kölcsönökre fókuszál. De mit is jelent ez?

 

Az online kölcsön megegyezik az azonnali kölcsönnel?

 

Nem állíthatjuk, hogy instant, tehát azonnali a kölcsönhöz jutás, de vannak pénzügyi szolgáltatók, akik valójában ezt tűzték ki a zászlajukra. Nem egy szereplő ígéri, hogy akár 10 percen belül megtörténik a kölcsönigénylés elbírálása és a folyósítás. Természetesen ez elsősorban a saját ügyfélkörük számára érhető el, de mégis, mennyire jól hangzik, hogy ha szükséges, 10 perc alatt elintézhetünk egy ilyen igénylést?

 

Lehet hátránya is a rövid ügyintézési időnek?

 

Felgyorsult világunkban tehát a személyi kölcsönök azok a hiteltermékek, amelyeket szinte azonnal megkaphatunk, persze, ha minden feltételnek megfelelünk. Mi lehet akkor a hátránya ennek a gyorsaságnak? Mire figyeljünk a szerződés aláírásakor?

 

Elsősorban arra kell törekedni, hogy akármennyire is sürgős és gyorsan szeretnénk pénzhez jutni, maradjunk minden tekintetben körültekintőek. Az összehasonlító weboldalak segítségével hamar megtalálhatjuk a legmegfelelőbbnek tűnő ajánlatot. De tényleg le kell a kölcsönigénylési folyamatot 10 perc alatt zavarni? Hiszen ennyi idő arra sem elég, hogy a szerződést teljes egészében elolvassuk.

 

Mire figyeljünk tehát?

 

Ha eléggé körültekintőek szeretnénk lenni egy szabad felhasználású személyi kölcsön igénylésekor, fontos, hogy ne csak a teljes hiteldíjmutató – szlovák rövidítéssel RPMN (ročná percentuálna miera nákladov) – tartalmával ismerkedjünk meg. Lényeges, hogy felmérjük, milyen egyéb díjak merülhetnek fel, melyeket nem kötelező figyelemben venni az RPMN számításánál. Ilyen díj például a késedelmes fizetéssel kapcsolatos díj, mint a felszólító levél díja, késedelmi kamat mértéke, szerződésmódosítás díja esetleges futamidő változtatás miatt.

 

Fentieken túl szükséges, hogy – annak ellenére, hogy a kölcsönigénylési folyamat teljesen online és elektronikus formában zajlik – , valamennyi dokumentumot elolvassunk, melyeket digitálisan írunk alá, vagy fogadunk el. Amennyiben így teszünk, biztosak lehetünk abban, hogy nem érhetnek bennünket meglepetések a kölcsön visszafizetése során.

 

instacash.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.