Nyitókép forrása: youtube/Slovenské elektrárne

 

„Nem engedhetjük meg a biztonsági kockázatokat, és amennyiben hiányosságokat tapasztalunk, a mohi atomerőművet nem indítjuk el” – jelentette be Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter mai sajtótájékoztatóján, ahol többek között arról is szó volt, hogy újabb 270 millió euróval drágul a mohi atomerőmű építésének teljes költségvetése.

 

Nem csak hogy drágul, de ráadásul újabb nyolc hónappal tolódik el a harmadik blokk első beüzemelésének várható időpontja. Az április elején elvégzett úgynevezett „forró teszt” a miniszter elmondása szerint „várakozáson felüli eredményt hozott”, ám a végleges jelentésre a hónap végéig várni kell.

 

A mohi atomerőmű épülő harmadik blokkja jelenleg 98 százalékban van kész, a miniszter várakozási szerint a nyár elején képes lesz a fűtőelemek fogadására. A Szlovák Villamosművek közlése szerint már a tesztidőszak utolsó fázisához értek, ugyanakkor a forró teszt másfél hónappal tovább tartott a tervezettnél, mert az automatikus tűzoltórendszer indokolatlanul bekapcsolt.

 hirdetes_810x300  

 

Késik a mohi atomerőmű átadása. Az egész projekt negyed milliárd euróval drágul

 

Egy végtelen történet

 

A mohi atomerőművet gyakran emlegetik a Fico kormány pénznyelőjeként is. A Smer azzal takarózik, hogy az atomerőmű privatizációja a felelős a problémákért, és 12 évnyi kormányzás után is a II. Dzurinda-kormányra mutogat.

 

A mohi atomerőmű harmadik blokkjának megépítése az eredeti, 2006-os tervek szerint 1,2 milliárd került volna, ám immáron tizenharmadik alkalommal növelték meg a projekt költségvetését. A most előirányzott 270 millió eurós kiadásemeléssel a teljes projekt költsége 5,7 milliárd euróra emelkedik, ami az eredeti összeg közel ötszöröse. A harmadik blokknak 2012-re kellett volna elkészülnie, ehelyett leghamarább 2020-ban lesz üzemkész.

 

Az atomerőműben az állam kisebbségi tulajdonos, 34 százalékos résztulajdonnal, a többségi tulajdonos az ENEL olasz energiavállalat egyik leányvállalata. A helyzet nem egyszerű, a Slovak Power Holnding B.V. nevű cég 50 százalékos tulajdonjogát 2016-ban felvásárolta a cseh Energetický a průmyslový holding (EPH), amely Daniel Křetinský cseh befektető érdekeltségébe tartozik. A kivitelezésért felelős cég 50 százalékát az ENEL megtarthatta, azzal a feltétellel, hogy befejezi az atomerőmű építését.

 

A pozsonyi reptéren tartóztatott le egy olasz állampolgárt a NAKA

 

Az elmúlt néhány évben többször is felmerült az atomerőmű építésére szánt pénzek elcsalásával kapcsolatban, hétfőn pedig váratlanul a NAKA a pozsonyi reptéren vette őrizetbe a Szlovák Villamosművek egykori fejét, Paolo Ruzzinit, aki 22 milliós hűtlen kezeléssel vádolnak. A rendőrség szintén hétfőn jelentette be, hogy az üggyel kapcsolatban egy másik személyt is letartóztattak, a Hospodárske Noviny információi szerint Nicola Catugnoról lehet szó, aki szintén a villamosművek korábbi vezetője volt.

 

A NAKA nem először razziázott a mohi atomerőmű kapcsán. 2017-ben az alvállalkozóknál vizsgálódtak, és az egyik cég ellen vizsgálat indult: az egyébként is túlárazott megbízást ráadásul még hanyagul is teljesítette. Egy szlovákiai cégről van szó, amely az egyik fő beszállítója volt a Villamosműveknek a harmadik blokk építése kapcsán.

 

Az amerikai cég elvesztette a szlovák atomerőművek fűtőelemeire kiírt tendert. Nem nyugszanak bele

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!