Nyitókép forrása: 24.hu

 

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta az online piacterek átláthatóságát javító, valamint a termékek kettős minőségével szembeni hatékonyabb fellépést lehetővé tevő előírásokról szóló uniós fogyasztóvédelmi szabályokat megerősítő megállapodást – közölte az uniós parlament szerdán.

 

A 474 szavazat, 163 ellenszavazat, és 14 tartózkodás mellett jóváhagyott irányelvnek köszönhetően visszaszorulhat a megtévesztő kereskedelmi tevékenység. A vállalatok, ha egész Európában forgalmaznak egy terméket, amelynek országonként eltérő a minősége, akkor nem címkézhetik fel ugyanúgy és látszólag ugyanazzal a márkanévvel, mert az a fogyasztók félrevezetését jelenti – rögzítették a képviselők.

 

A magyar Agrárminisztérium reakciójában kiemelte, hogy

 hirdetes_300x300  

 

Sikeres volt a V4-országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elérték, hogy az Európai Bizottság módosította a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, ami lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést.

 

Kettős élelmiszer-minőség: kampányt indít az EU

 

A jogszabálytervezet szerint az emberek megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzővel rendelkező termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban. Emellett előírják azt is, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák, és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű vagy térfogatú kiszerelésben hozhassa forgalomba.

 

Gabriela Matečná szlovák mezőgazdasági miniszter szintén nagy sikerként jellemezte az irányelv elfogadását. Emlékeztetett, hogy mikor 2017-ben a Mezőgazdasági Miniszterek Tanácsának bemutatta az első szlovák tesztek eredményét, akkor szkeptikus reakciókat is kapott azt illetően, hogy sikerül-e megnyerni a harcot a fogyasztók érdekében.

 

„Ez nem csak Szlovákia győzelme, hanem Közép- és Kelet-Európa minden fogyasztójának győzelme, akiket leginkább sújt a kettős minőség”

 

állítja Matečná.

 

Élelmiszerek kettős minősége: A V4-ek összeurópai megoldást sürgetnek

 

Ennél jóval visszafogottabban értékelte a döntést Anna Záborská egykori KDH-s EP-képviselő, aki szerint sok cég ugyanazon név alatt árulja régiónkban az eltérő összetételű és minőségű termékeket. Szerinte a most elfogadott kompromisszumos döntés a fogyasztók védelméről nem tartalmaz tiltást ez ellen.

 

Szerinte ugyanis magát a tiltást tartalmazó kiegészítést az EP nem hagyta jóvá. Eszerint a jogi keret lehetőséget ad ugyan a kötelezettségeket és azok megszegése esetén ró a gyártókra, de ezzel még nem kerültek betiltásra a kettős minőséget okozó praktikák.

 

Ugyancsak elégedetlen Olga Sehnalová cseh EP-képviselő, aki szerint a parlamenten nem ment át a kettős minőség teljes, kivételek nélküli tiltása.

 

„Sok jogi kiskaput tartalmaz közvetlenül a nagy gyártókra szabva, akiknek nagy biznisz a kettős minőség”

 

nyilatkozta Sehnalová, aki szerint Csehországon belül kellene törvényt elfogadni a termékek kettős minőségét célzó tiltásról.

 

Ezt nem vitatja a szlovák mezőgazdasági minisztérium sem, amely szerint kivételt kaptak a jogi keret kötelezettségei alól azok a termékek, amelyeknél az egyes tagállamok eltérő előírásaiból erednek az összetételbeli különbségek, vagy amelyeknél ezek a különbségek valamilyen önkéntes, az egészségesebb élelmiszerek elérhetőségére vonatkozó stratégiából fakadnak. Kivételt kaptak azok a termékek is, amelyek szezonálisan elérhető alapanyagoktól függnek, vagy amelyek eltérő súllyal vagy mennyiséggel kerülnek forgalomba a külföldi termékekkel szemben. Persze mindezt a vállalatoknak hivatalosan alá kell támasztaniuk.

 

A német keksz-gyártó már reagál a kettős minőség miatti kritikákra

 

A cseh ANO EP-képviselője, Dita Charanzová is negatívan értékelte az elfogadott irányelvet.

 

„Ma pontot tehettünk volna a viták végére a csokoládé kakaótartalmáról Németországban és Csehországban, sajnos ez nem történt meg. Számomra, mind Csehország képviselőjének csalódás az eredmény”

 

reagált.

 

Még a Persil sem ugyanaz, mint Nyugaton. A gyártó szerint máshogy mosunk, mint a németek

 

MTI, dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!