Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Szlovákia elengedi Szerbia tartozásának két harmadát, csak mintegy 7,21 millió dollár (6,37 millió euró) egy összegben történő kifizetését kéri. Mindez a szerdán a kormány által elfogadott dokumentumokból derül ki.

 

Szerbia tartozása a 90-es évekből származik, mellyel még Jugoszlávia tartozott az egykori Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaságnak (CsSzSzK). A tartozás akkori nagysága közel 20 millió dollár volt. A kamatokat is hozzászámolva ez az összeg a tavalyi év végéhez számítva több mint 70 millió dollárra rúgott.

 

Szlovákia csak Szerbiával egyezett meg a tartozás kiegyenlítéséről, a többi jugoszláv utódállammal nincs érvényes megállapodása.

 hirdetes_810x300  

 

Szerbia teljes tartozása napjainkban a kamatokkal együtt 24,73 millió dollár, a kormányhitelezőket tömörítő Párizsi Klub feltételeinek értelmében ennek kétharmadát elengedi Szlovákia.

 

A fennmaradó 8,41 millió dollárt Szerbia javaslatára vagy két évtized alatt törlesztenék le, vagy egy összegben 45 napon belül. Ennek feltétele azonban az összeg kamatmentesítése. Így marad 7,21 millió dollár, melyet Szerbia hamarosan átutalhat a szlovák államkasszába.

 

hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!