Nyitókép forrása: wikipedia.com

 

Hetvenöt dollár fölé emelkedett az árupiacon legdrágábbnak tekintett Brent olaj hordónkénti ára, az orosz olajszállítások egy részének felfüggesztése miatt. A Barátság-kőolavezeték északi ágában ugyanis egy vegyi anyag megengedett mértékének sokszorosa található, ami tönkre teheti az olajfinomítók berendezéseit.

 

A Reuters hírügynökség közlése szerint szerda este nyolc órakor állították le a Fehérorszország felől nyugati irányba áramló kőolaj szállítását, ami a lengyel PKN Orlen és Grupa Lotos olajfinomítók, valamint a Total, a Shell, az Eni és a Rosznyefty németországi finomítóinak ellátásában okozhat problémákat.

 

A Barátság kőolajvezeték napi kapacitása 1 millió hordó, északi vonala Lengyelországot és Németország, déli vonala pedig Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot látja el olajjal. Fehérorosz hírügynökségek szerint a déli ágon áramló kőolaj minőségében megfelel az előírásoknak. A csehországi finomítók megerősítették, hogy „egyelőre” nem érte el őket a rosszabb minőségű kőolaj.

 hirdetes_300x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!