Nyitókép forrása: körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Az elmúlt hetekben az autóipar gyengélkedése miatt egyre többen figyelmeztetnek a gazdaság lassulásának veszélyeire. Sokak szerint a kormányzat választások előtti törvénycsomagjai csak olajat öntenek a tűzre. Ráadásul, már nem csak az autóipar esetében érzékelhetőek vészjósló jelek.

 

Márciusban nem kevesebb, mint 7,4 százalékkal csökkent az elektromos áram fogyasztása. A Trend cikke szerint a háttérben a kohászat termelésének visszaesése állhat. Februárban az ágazat termelése 11 százalékos csökkenést mutatott az előző év februárjához képest. És ha ez nem lenne elég, a megrendelések volumene is 14 százalékkal esett vissza.

 

Míg az autóipar és az építőipar esetében a kereslet egyelőre tartja magát, bár sokat segít a Jaguar Land Rover nyitrai üzemének felfutása is, amely új piacokat is jelent a szlovák autógyártás számára.

 hirdetes_400x285  

 

A kohászat azonban a várható iparágazati kereslet lakmuszpapírja, előrejelzője, így hamarosan az autóipar is megérezheti a kereslet csökkenését. A fémipar ágazat adatai kötődnek a gépészet és az elektronikai ipar termeléséhez, amelyek pedig az autógyárak beszállítói is egyben.

 

A statisztikai hivatal adatai szerint ipari bizalmi index 2013 óta nem volt olyan mélyen, mint most év elején – és ez nem csak a kohászatot, hanem a szlovák export zömét adó ipar egészét veszi górcső alá.

 

A Trend szerint a fogyasztás visszaesése mögött akár az is állhat, hogy azoknak a gyáraknak a fogyasztása, amelyek nem disztribútortól, hanem közvetlenül a hálózatról vásárolják az áramot, még nem ismert. Ugyanakkor beszédes, hogy a kassai vasművet működtető U.S.Steel a Korzár régiós lap szerint négynapos, rövidített munkahetet tervez bevezetni május elejétől.

 

Az ágazatot ráadásul egyszerre sújtja az áram drágulása és harmadik (nem uniós) országokból származó olcsó fémipari termékek importja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!