Nyitókép: SME/Ján Krošlák

 

Szlovákia lakossága olyan helyzetbe kerül, amikor már nemcsak hogy nem képes, de nem is hajlandó fizetni a kötelezettségeiért.

 

Az Intrum vállalat legújabb fogyasztói fizetési magatartást vizsgáló felmérésből kiderült, hogy 2017 szeptemberétől 2018 szeptemberéig Szlovákia lakosságának 37%-a legalább egy számlát nem fizetett be időben. A lakosság 3%-a pedig öt vagy annál több számlát nem fizetett be a megadott időben.

 

 hirdetes_300x300  

Két százalék azok közül a válaszadók közül, akik az adott időszakban legalább egy számlát nem fizettek be időben, azt válaszolták, hogy szándékosan nem akartak fizetni.

 

„Érdekes, hogy mindezt azok a 25 és 34 év közötti főiskolai végzettségű emberek mondták, akiknek van munkahelyük vagy éppenséggel magánvállalkozók. Azt azonban meg kell hagyni, hogy Szlovákia lakosságának 63%-a időben befizeti a számláit“

 

– tájékoztatott az Intrum vállalat.

 

Az ügyfelek hat típusa, akik adósságot halmoznak

 

A 37%-nyi fizetésmulasztó polgár ellenére Szlovákia bekerült azoknak az európai országoknak a négyesébe, ahol a válaszadók legnagyobb aránya (90%) a felmérés során egyetértett azzal, hogy a számlákat mindig időben kell befizetni.

 

„A tavalyi év eredményeihez képes egy százalékpontos javulás figyelhető meg. Ez azt jelenti, hogy az emberek lassan tudatosítani kezdik, hogy a kötelezettségeik iránt felelősséget kell vállalniuk. Az idősebb polgárok sokkal komolyabban veszik ezeket a dolgokat, mint a fiatalok“

 

– mondta az értékeléssel kapcsolatban az Intrum.

 

A vállalat szerint a pénzbehajtó ügynökségek szerint hat olyan típusú ügyfél van, aki a kései vagy a be nem fizetett számlák miatt a legnagyobb tartozásokat halmozza fel.

 

„Ők a számítók, az egyszeri adósok, az alkalmi adósok, az eltökéltek, az alacsony bevétellel rendelkező emberek, illetve a szociális segélyből élők“

 

– tette hozzá a vállalat.

 

Az Intrum vállalat 24 európai ország polgáraitól gyűjtötte fel az adatokat. A felmérésen összesen 24 398-an vettek részt, a válaszadók életkora pedig 18-tól 65 évig terjedt.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.