Krisztina
  • HUF: 346.30
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 31 °C
Gazdaság

A Moody’s szerint az elöregedés ronthatja a visegrádi országok hitelminősítését

Annak ellenére, hogy még így is jobban állunk, mint Európa többi része

Nyitókép forrása: pixabay.com

 

A Moody’s amerikai hitelminősítő ügynökség arra figyelmeztet, hogy a népesség elöregedése ronthat a visegrádi országok besorolásán. Annak ellenére, hogy a V4 lakosainak átlagéletkora magasabb az európai átlagnál, és hogy a gazdasági teljesítőképesség is az EU-átlag felett marad a jövőben is.

 

Hirdetés(x)

Az vitathatatlan, hogy a visegrádi országok mindegyikében jelentős demográfiai változásokra van kilátás a következő két évtizeden belül. Szlovákia hitelminősítői besorolása jelenleg A2, Csehországé A1, Magyarország BAA3, Lengyelországé A2, vagyis mindegyik ország stabil ratinget kapott.

 

A Moody’s előrejelzése szerint a visegrádiak népessége 2040-re 2,5 millió fővel kb. 61 millióra fog csökkenni, de a produktív korban lévő lakosok száma 5 millióval esik majd vissza. Leginkább a cseheket sújtja majd az elöregedés, de a V4-ben ők a legfelkészültebbek ennek kezelésére (jelentsen ez bármit is a Moody’s-nál…).

 

A munkapiacra nehezedő nyomást azonban az előrejelzések szerint a munka termelékenységének növekedése ellensúlyozni fogja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket