Nyitókép forrása: fee.org

 

Számos nagy amerikai cég jelentős kitettsége mellett egész iparágak is megéreznék az amerikai-kínai kereskedelmi háború nyomán a globális ellátási láncban keletkező zavarokat, leginkább a félvezetőgyártás, az autógyártás, a szállítás, az acélipar, a vegyipar és az elektronika – hívta fel a figyelmet a Saxo Bank elemzése.

 

A bank elemzése szerint az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség további várható fejleményei miatt a befektetőknek egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy az amerikai vállalatok mekkora kitettséggel rendelkeznek a kínai viszonylatban.

 

Példaként említik, hogy az Apple várhatóan már rövid időn belül megszenvedi a Huawei-ellenes intézkedések miatti kínai megtorlást. Az Apple bevételének nagyjából 20 százaléka származik Kínából, ez 2018-ban 52 milliárd dollár volt.

 hirdetes_810x300  

 

Kínának egy különleges fegyvere is van a konfliktusban: az ázsiai ország felügyeli a világ ritkaföldfém-iparának 85 százalékát. A ritkaföldfémek kritikus fontosságúak az elektronikában és a hadi eszközök egyes típusainál, mint a precíziós fegyverek, vagy a GPS-berendezések. Az elemzés szerint ezzel lehet összefüggésben az is, hogy a ritkaföldfém-bányászattal foglalkozó ausztrál Lynas a héten bejelentette, hogy amerikai ritkaföldfém-bányászati cégekkel együtt közösen termelőüzemet létesítenek az Egyesült Államokban.

 

A feltörekvő piacok részvényei közel 10 százalékot gyengültek az elmúlt 4 hétben, és az amerikai-kínai viszony várható alakulásának ismeretében ez a trend folytatódhat – írták, hozzátéve: ennek megfelelően sok befektető igyekszik most csökkenteni a feltörekvő piaci részvények súlyát a portfóliójában.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!