Nyitókép forrása: phys.org

 

A világ két legnagyobb gazdasága közt dúló kereskedelmi háború fokozódik. Az amerikaiak által bevezetett emelt nagyságú és a korábbinál több kínai terméket érintő importvámra reagálva a kínai tőzsdén a tíz évvel ezelőtti világgazdasági válság kitörése óta nem látott eladási hullám söpört végig.

 

Május elejétől egyes kínai részvényindexek 15 százalékot zuhantak, de például a közösségi hálót működtető Weibo, az médiamegosztó Sina és az internetkeresőt működtető Baidu részvényei több mint 30 százalékot estek vissza az utóbbi három hétben. És ezek csak az amerikai tőzsdén jegyzett kínai részvények.

 

Hong Kongban a Hang Sen China Enterprises részvényindexe tíz százalékot esett vissza. A jüan is gyengélkedik, így jelentős veszteségeket kell elszenvedniük a dollár alapon kereskedő kínai vállalatoknak.

 hirdetes_810x300  

 

Nem csak a vámok

 

A kialakult helyzet nem csak az importvámoknak köszönhető, hanem a Huawei kínai informatikai óriás elleni amerikai fellépésnek is. Washington a múlt héten feketelistára tette a Huaweit, vagyis az amerikai vállalatok az intézkedés felfüggesztése után nem kereskedhetnek vele. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy például a Huawei mobiltelefonok számára nem lesznek elérhetőek a Google, a Youtube és az Android szolgáltatásai.

 

A Bloomberg hírügynökség közlése szerint azonban akár elmozdulás is lehet a hidegháborús helyzetből. Az USA és Kína egyaránt hajlandó folytatni a kereskedelmi tárgyalásokat a másik féllel, Donald Trump amerikai elnök pedig kijelentette, hogy a távközlési óriásvállalat ügye is a megegyezés tárgya lehet.

 

Nem véletlenül. Az élesedő kereskedelmi háború az amerikai értékpapírokat sem hagyja érintetlenül: az amerikai állampapírok hozama két éves minimumra csökkent. Sokan úgy vélik, hogy Trump épp a Huawei feketelistára kerülését használta fel arra, hogy  jobb alkupozícióba kerüljön a kínaiakkal szemben. Persze, ez nem feltétlenül igaz.

 

Saját kezükbe haraptak

 

A napokban az Egyesült Államok egyik körzeti bírája a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság javára döntött a Qualcommal szemben. A Qualcomm a világ egyik legnagyobb távközlési, chipgyártó és 5G technológia-fejlesztő vállalata, amely gyakorlatilag a Huaweijel verseng az elsőbbségért.

 

Az ítélettel tröszttevékenység és gazdasági fölénnyel való visszaélés miatt elmarasztalták a Qualcommot, a bíró úgy látta, hogy a vállalat túl drágán kínálta vevőinek (köztük kínai vállalatoknak) saját távközlési szabadalmait és technológiáját. Nem csoda, hogy a kínaiak készséggel tanúskodtak az amerikai vállalat ellen a bíróságon. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság egy független amerikai szervezet, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a republikánus kormányzatnak nincs lehetősége közvetlenül befolyásolni tevékenységét.

 

Az ítélet azonban arra kényszeríteni a Qualcommot, hogy olcsóbban kínálja termékeit, ami egyben azt is jelenti, hogy kevesebb bevételt tud visszaforgatni kutatás-fejlesztésbe egy olyan időszakban, mikor az USA számára nemzetbiztonsági kérdés a technológiai előny Kínával és a Huaweijel szemben. Trump váratlan nyitása Peking felé akár időhúzás is lehet, míg a nem jogerős ítéletet ellen a Qualcomm fellebbez.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!