Nyitókép forrása: euroepanbusinessmagasin.com

 

Az USA nemrég feketelistára tette a kínai telekommunikációs cégóriást, a Huaweit, mert gazdasági és hírszerzési fenyegetésnek tekinti kínai vállalat térnyerését az amerikai piacon. A feketelistával járó korlátozások azonban globális hatással vannak a Huawei telefonokat használókra.

 

A Huawei mai bejelentése szerint az amerikai döntés több mint 170 ország hárommilliárd felhasználóját érinti hátrányosan, ráadásul az amerikaiaknak is fájni a döntés: több mint 1200 amerikai cégnek okoznak kárt a kínai cég feketelistára tételével, több tízezer munkahelyet téve kockára.

 

Az USA kormányzata elnöki rendelettel megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy bármilyen irányú kereskedelmet bonyolítsanak a Huaweijel, bár a rendeletet azonnal három hónapra fel is függesztették. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy, ha az USA és Kína nem jutnak egyezségre, a Huawei nem jut hozzá kulcsfontosságú programokhoz és engedélyekhez illetve szabadalmakhoz.

 hirdetes_300x300  

 

Ez azt is jelenti, hogy a Huawei mobilok felhasználói nem férhetnek majd hozzá az Android alkalmazások új verzióihoz, a Youtubehoz, a Google Play Áruházhoz és más appokhoz.

 

A kérdés még nem dőlt el, az USA a Huawei ügyét felvette a Kínával hamarosan megvalósuló kereskedelmi tárgyalások napirendjére. Az azonban elég kétséges, hogy hajlandóak minden korlátozást visszamondani a kínai vállalatról.

 

Kereskedelmi háború: Nagyot rúgtak a tőzsdén a kínai részvényekbe, de Trump már olajágat nyújtott Pekingnek

 

Az USA háborút hirdetetett a Huawei ellen, a Google is odacsapott a kínai óriásnak

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!