Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Az élelmiszerekre kivetett ÁFA általános csökkentése félmilliárd euróba kerülne – jelentette ki Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter az RTVS 5 perc múlva 12 című vitaműsorában, ahol Anna Zemanovával, a mezőgazdasgi parlamenti bizottság SaS-es tagjával vitázhatott.

 

„A kérdésben tényleg széleskörű vita zajlik. Az intézkedés hatása az állam költségvetésre azonban hatalmas lenne, ha általános áfacsökkentésről beszélünk, az 400-500 millió euró bevételkiesést jelentene. Ez egy óriási szám, amit a jelenlegi vagy a jövőbeli kormányok egyetlen minisztere sem engedhetne meg magának. Ezért az áfacsökkentés csak bizonyos alacsony cukortartalmú vagy egészségre jótékony termékekre vonatkozna”

 

fogalmazott a tárcavezető.

 

 hirdetes_400x285  

Zemanová szerint a részbeni áfacsökkentésről sem folytak még érdemi viták. Bírálta az SNS-es minisztériumot, amiért olyan törvényeket fogadtatnak el, amelyeket nem bocsátanak vitára, aztán kénytelenek visszavonni – ilyen volt például a szupermarketadó esete.

 

Matečná azt állítja, hogy a gazdáknak elkülönített 80 millió eurós és a zöld-nafta program keretébe elkülönített 30 euró támogatást még Brüsszelnek is engedélyeznie kell, máskülönben nem engedélyezett állami dotációnak” minősülne.

 

A 2017-es aszály miatt károsult gazdáknak az állam 17 millió eurót tervez kiosztani, a kedvezményezettek köre mintegy 200 fő.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!