Nyitókép forrása: sme.sk

 

Szlovákiában és az Európai Unióban tovább csökkent az egyéni vállalkozók száma. Az EU-ban tavaly összesen 32,6 millió egyéni vállalkozót tartottak nyilván, akik a foglalkoztatottság 14 százalékát teszik ki.

 

„Az egyéni vállalkozók (SZČO) száma az EU-ban évente több tízezerrel csökken. Szlovákiában az Eurostat adatai szerint 377 ezer egyéni vállalkozó tevékenykedett 2018-ban, ami 5,8 ezerrel kevesebb, mint az azt megelőző évben. Sokan kft-re váltottak vagy munkaviszonyba kerültek”

 

idézte a Pravda ezzel kapcsolatos cikke Lenka Buchákovát, a Szlovák Takarékpénztár elemzőjét.

 

  hirdetes_300x300   

Az Eurostat adatai szerint a legtöbb egyéni vállalkozót Görögországban és Olaszországban tartják nyilván, többségük a turisztikában dolgozik. Görögországban a foglalkoztatottak harmadát, Olaszországban ötödét teszik ki. Jelentős a számuk Lengyelországban (18 százalék) és Romániában is (17 százalék).

 

Váhostav 2.0? Az D4R7 konzorcium több százezer euróval tartozik alvállalkozóinak

 

Szlovákiában az egyéni vállalkozók Portugáliához és Nagy-Britanniáhpz hasonlóan a foglalkoztatottak 15 százalékát adják. Csehországban arányuk egy százalékponttal magasabb. A legkevesebben Luxemburgban és Dániában vannak.

 

A fenti adatok némileg egyszerűsítik a valóságot. Sok egyéni vállalkozó saját magán kívül másokat is alkalmaz. Két évvel ezelőtt nagyjából 640 ezer embernek adtak munkát saját magukat is beleértve, ami a teljes foglalkoztatottság körülbelül negyedét jelenti. Ez többszöröse az autóiparban dolgozók számának (cca. 150 ezer alkalmazott).

 

Ugyanez a helyzet a teljes kis- és középvállalkozási szektorral. Ide tartoznak az egyéni vállalkozókon kívül a mikrovállalkozások (kft-k, ahol az alkalmazottak száma nem több 9-nél), a kisvállalkozások (10-49 alkalmazott) és a középvállalkozások (50-249 fő) is. Ők adják az ország teljes foglalkoztatottságának hatvan százalékát.

 

Egyéni vállalkozók figyelem: Januártól tovább emelkednek a járulékterhek

 

Az állam méltatlanul mellőzi a KKV szektorának támogatását. Míg a nagy autógyárak adókedvezményeket és nagyösszegű támogatásokat kapnak, addig a kis- és közepes vállalkozásoknak meg kell birkózniuk az egyre magasabb adó- és járulékterhekkel, a vállalkozói környezet romlásával, az állandó ellenőrzésekkel, amelyeknek nagy része bürokratikus munkák sorát terheli a cégvezetőkre vagy az egyéni vállalkozókra. A KKV képviselőinek többségét például nem a minimálbér emelése zavarja, hanem az, hogy emellett tovább növeli az állam a munkások után fizetendő járulékokat. Ráadásul, a minimálbér emelésével növelik az átlagbérek nagyságát is, márpedig ebből számolják ki a járulékterheket.

 

Ezek a körülmények végül sokakat arra kényszerítenek, hogy befejezzék tevékenységét, vagy elbocsássák alkalmazottaikat.

 

Bírósági végzés nélküli házkutatások? A kormány a rendőrségnél nagyobb hatalmat adna az adóhivataloknak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!