Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Hatvan százalékkal drágább a burgonya Szlovákiában, mint tavaly, az országos átlagár legalább húsz éve nem volt ilyen magas – derül ki a Szlovák Gazdaszövetség (SFD) felméréséből.

 

Áprilisban a krumpli kilója átlagban 0,95 euróba került a szlovák piacon, miközben tavaly ugyanekkor 0,60 euró körüli volt az átlagos ár. Legutóbb az ezredfordukó környékén ért el 90 eurócentnél magasabb árat a burgonya, ráadásul az elmúlt tíz évben nagyjából 57 eurócent körül alakult az átlagos ár.

 

A felmérés szerint mindegyik visegrádi országban emelkedett a burgonya kilónkénti ára. Magyarországon az éves emelkedés 75,8 százalékos volt, Lengyelországban 75,7 százalék, Csehországban 61 százalék. Európai viszonylatban 28 százalékos volt a drágulás.

 hirdetes_400x285  

 

Abszolút számokban azonban mindegyik V4-országban olcsóbb a krumpli, mint Szlovákiában. Lengyelországban 55 eurócent, Magyarországon 88 eurócent, Csehországban 92 eurócent a burgonya átlagára.

 

A szakértők szerint a drágulás hátterében a tavalyi gyenge termésen kívül az áll, hogy Közép-Európában nincs tárolókapacitás, ezért az új termés előtti hónapokban az ország kénytelen importálni a drága külföldi burgonyát.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!