Lukács
  • HUF: 331.10
  • USD: 1.11
  • 10 °C
  • 25 °C
Gazdaság

Megroppant az acélipar: a U. S. Steel leállítja egyik nagyolvasztóját Kassán

Az amerikai kontinensen másik kettőt is takaréklángra állít

Nyitókép forrása: etrend.sk/flickr.com/darkday

 

A U.S.Steel amerikai acélipari vállalat a Bloomberg hírügynökség közlése szerint a rosszabbod piaci körülményekre hivatkozva átmenetileg leállítja három nagyolvasztóját, kettőt Amerikában, egyet Európában. A vállalatnak az öreg kontinensen csak egyetlen üzemben van nagyolvasztója: a kassai vasműben.

 

A kassai vasműben csak nemrég zárult le a sztrájkkészültség. A dolgozók magasabb béreket követeltek, ráadásul a vasmű nemrég határozta el magát egy 130 milliós üzemmodernizációs beruházás mellett.

 

Az európai acélipar azonban túlkínálatban vergődik. Az Egyesüt Államok Kína elleni acélipari importvámja az EU-ba nyomja az el nem adott olcsó, távol-keleti acélt. Az intézkedés ráadásul az amerikai cégeknek sem vált előnyére.

 

A kassai vasmű hivatalos közleményében megerősítette a háromból egy nagyolvasztó leállítását. Indoklásként nem csak a piaci viszonyokat említették meg, de a rendkívül magas szlovákiai energiaárakat, a kibocsátási engedélyek irracionális szigorúságát és az Európai Uniót tétlenségét is. Ez utóbbi esetében azt nehezményezi a vasmű, hogy az EU intézményei nem foganatosítottak kellő mértékű intézkedéseket az uniós acélipar védelmében.

 

eTrend.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket

Megosztás