Nyitókép forrása: istp.sk

 

A kassai vasműben a háromból egy nagyolvasztót mától leállítanak. Az ok: a kínai olcsó acél túlkínálata az európai piacon. A vasmű hivatalos közlésében szerdán az indokok között említette az energiaárak meredek emelkedését és Brüsszel tétlenségét az európai piac védelmét illetően.

 

A TREND hetilap internetes kiadásának beszámolója szerint a három nagyolvasztó egyikének leállításával a kassai vasmű átmenetileg elveszti termelésének harmadát. Számszerűen ez azt jelenti, hogy  havonta a 375 ezer tonnás acélkibocsátás helyett csak 250 ezer tonna kerül ki az üzemből.

 

Amennyiben újra elfogadható körülmények alakulnak ki a piacon, a kassai vasmű teljes kapacitásra vissza.

 hirdetes_400x285  

 

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az alkalmazottak életét a leállás mennyiben fogja befolyásolni. Az üzem több mint tízezer embernek ad munkát, korábban a piaci körülményekre hivatkozva a gyár négynapos munkahetet vezetett be. A mostani helyzetről a vasmű vezetősége csak ezután fog egyeztetni a szakszervezetekkel.

 

A leállított nagyolvasztónál közvetlenül ötven ember dolgozik, de ennek termelése lát el nyersanyaggal több más üzemrészleget, így valószínűleg jóval több munkást érint majd a nagyolvasztó működésének szüneteltetése.

 

A kassai vasmű a pittsburghi székhelyű U. S. Steel amerikai vállalat tulajdonában van, amely az amerikai kontinensen másik két nagyolvasztó leállítását is elrendelte.

 

A kínai acél túlkínálata abból fakad, hogy az USA több száz százalékos importvámot vezetett be a kínai acélipari termékekre, ezzel részben kiszorította a kínai olcsó acélt, amelyet most Európában próbálnak értékesíteni. A piaci nyomás mellett a vállalatokra vonatkozó energiaárak is rendkívül megemelkedtek, ráadásul Brüsszel túl lassan és nem is túl hatékonyan vesz részt az ágazat védelmében, amely így ki van szolgáltatva. Sőt, az egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási feltételek jelen helyzetben újabb nehézségeket okoznak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!