Nyitókép: Housing Sacramento

 

Tavaly az ingatlanok ára az EU-n belül legnagyobb mértékben Portugáliában és Írországban nőtt, ahol most több mint tíz százalékkal kérnek többet egy ingatlanért, mint egy évvel ezelőtt – írja a Euronews. Harmadik helyen Magyarország áll, ahol 9,7%-al növekedtek a lakáspiac árai. 

 

A 10% körüli mérték meglehetősen soknak tűnik, ugyanakkor sem Magyarország, sem Portugália esetében nem mondhatóak drágának a jelenlegi ingatlanárak. Összehasonlítva: Portugáliában egy villa 1 119 €/m2 áron kapható, míg egy francia lakás ára átlagosan 3 410 €/m2-be kerül.

 

  hirdetes_300x300   

Ezzel szemben Írországban kifejezetten drágán juthatunk lakhatáshoz, hiszen egy átlagos ír ingatlan 260 ezer euróba kerül, azonban ugyanezért az alapterületért, felszereltségért Dublinban 385 ezer eurót is elkérhetnek.

 

Európában a növekedéssel ellentétben csökkenés is mutatkozik a piacon, ám nem ekkora mértékben. Olaszországban 0,6%-al, Svédországban 0,9%-al lettek olcsóbbak az ingatlanok. A csökkenés jól hangzik, azonban egy olasz város központjában átlagosan 3 550 €/m2 árat kell fizetni, ráadásul ez az ár 15 százalékkal alacsonyabb, mint az íreknél egy ugyanilyen kategóriájú lakás.

 

Az olasz csökkenést az magyarázza, hogy egyes vidékeken, ahol legjobban megfigyelhető az elnéptelenedés – Szicíliában, Toszkánában és Szardínián – jelképes összegért, akár egy euróért is ingatlanhoz lehetett jutni, ez pedig csökkentette az átlagárakat.

 

euronews.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!