Nyitókép: pexels.com

 

Annak ellenére, hogy a dinnyeszezon még nem kezdődött el, az üzletláncok már legalább három hete árulják őket.

 

Az emberek a nagy kosaraknál állva próbálják megbecsülni a kiválasztott dinnye súlyát, megkopogtatják, majd a fülükhöz emelve hallgatják, hogy kongó, üres hangot hallanak-e.

 

 hirdetes_300x300  

A szlovák dinnyék csupán július elején kezdenek el érni, s amennyiben az időjárás kedvező, egészen szeptember végéig lehet őket szedni. Az üzletláncok által kínált dinnyék többsége azonban nem hazai termelőktől származik.

 

A dinnye ára a szezontól függ. A szezonon kívül egy kilogramm dinnye ára meghaladhatja a 3 eurót is, de nyáron 1,50 eurótól 0,50 eurócentig terjedhet a dinnye kilójának az ára.

 

Egyre kevesebb a dinnyetermesztő

 

Szlovákiában nagyon kevés a dinnyetermesztő. Erről tanúskodnak azok a földterületek is, amelyeken évente dinnyét ültetnek és szednek.

 

„A dinnyét nagyon kis földterületen termesztik, és azokat is leggyakrabban a legdélibb járásokban“

 

– magyarázta Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamarától (SPPK).

 

A szlovák termelők inkább a saját boltjaikban adják el a dinnyéiket, az üzletláncoknak csak ritkán szállítanak belőlük. Amennyiben gazdag a dinnyetermés, inkább külföldre exportálják őket.

 

 „Nagyon kevesen vagyunk“

 

– mondja Alžbeta Baginová a gútai Bagin Farmtól, akik már több mint harminc éve foglalkoznak dinnyetermesztéssel. A dinnyéik jelenleg egy több mint tízhektáros földterületen érnek.

 

Baginová elmondása szerint az utóbbi években elsősorban a kistermelők hagyták abba a dinnyetermesztést. Az ok pedig az, hogy külföldről hozzák be a dinnyéket.

 

A hideg május miatt kitolódik a dinnyeszedés

 

Annak ellenére, hogy egyre kevesebb a dinnyékkel teli termőföld, a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint az éves dinnyefogyasztás mégis növekszik. 2011-ben egy ember átlagosan 5,5 kilogramm dinnyét evett meg, míg 2016-ban már 6,8 kilót.

 

Ez az egyik oka annak, hogy külföldről importálják a dinnyéket. Tavalyelőtt 270 ezer tonna zöldséget hoztak be Szlovákiába, ebből 37 ezer tonnát, azaz 14,3%-ot a dinnye tett ki.

 

Ezeknek a dinnyéknek a negyedét Magyarországról, az ötödét Németországból, a hetedét Olaszországból, míg a további hetedrészét Nagy-Britanniából importálták.

 

A hazai dinnyéket idén a megszokottnál később lehet majd megvásárolni. A májusi hideg és esős időjárás miatt a július eleji dinnyeszedés kitolódik.

 

 „A hideg májusi időjárás miatt csak július 15-e körül kezdjük meg a dinnyeszedést“

 

– mondta Baginová.

 

Elmondása szerint a dinnyék kiültetését saját maguk készítik elő: először a fólia alatt tartják őket, majd az időjárástól függően – általában április végén – ültetik ki őket.

 

 „A termést naponta szedjük, hogy a dinnye a lehető legjobb és legfrissebb legyen“

 

– állítja Baginová.

 

Az importált dinnyék nagy része nem érett. A külföldi termesztők gyakran tartósítószerrel fújatják le őket, hogy a pultokon a lehető leghosszabb ideig kibírják.

 

A mezőgazdászok elmondása szerint a boltokba kihelyezett dinnyéket legalább két héttel előtte szedik fel a termőföldekről.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.