Nyitókép forrása: dnesky.sk

 

A Billa kiskereskedelmi lánc az elmúlt néhány napban egymillió eurónyi bírságot gyűjtöttbe – derül ki a Hospodárske Noviny internetes kiadásának cikkéből.

 

Hogy a kiskereskedelmi láncok hiányosságok miatt bírságot kapnak, nem volt eddig sem szokatlan. Ám május 1-jétől megváltoztak a bírságolás szabályai. Korábban a kiszabott büntetés ellen fellebbezhettek, és csak a fellebbezés elutasítása után kellett kifizetniük az összeget. Így esett meg, hogy az elmúlt öt évben 25 millió eurónyi bírságból az állam csak egyetlen milliót tehetett zsebre.

 

Ezt megakadályozandó a törvény életbelépésével az állam először megkapja a pénzt, és a megbírságolt üzlet vagy üzletlánc csak ezután fellebbezhet a bírság ellen.

 hirdetes_300x300  

 

A dolog azonban nem ennyire egyszerű. A büntetések nagyságát az ellenőröknek nem kell súlyosság szerint kiszabniuk. A törvény lehetővé teszi, hogy akár egyetlen lejárt szavatosságú joghurtért egymilliós pénzbüntetés vasaljanak be egy üzleten. És ezt az összeget 15 napon belül be kell fizetni.

 

Persze a kiskereskedelmi láncokat sem kell félteni. Az Aktuality.sk kedden közölt cikke szerint májusban a Billa 200 ezer eurós bírságot kapott, mert az ellenőrök az egyik polc alatt egérürüléket és döglött egereket találtak.

 

Az ellenőrök azzal érvelnek, hogy a legmagasabb büntetést csak akkor szabják ki, ha az illető üzlet többszöri felszólításra sem távolítja el a hiányosságokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!