Nyitókép forrása: hrmonline.com.au

 

Az Eurostat 2019 első negyedévi adatai szerint egy átlag szlovákiai munkás órákkal többet dolgozik nyugat- és észak-európai kollégáinál.  

 

A tágabb értelembe vett Európában egy héten a legtöbbet a törökök dolgoznak. Törökországban az átlagos munkában töltött heti óraszám 44,7. Jellemzően a balkáni és délkeleti országok kénytelen több időt tölteni munkahelyükön hetente. A lista élvonalában Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró szerepel.

 

Belépve az Európai Unióba az EU hajtómotorjainak számító Közép-Kelet-Európa országai következnek. Az EU-ban egy héten a legtöbbet a görögök dolgoznak, 41,6 órát (legalábbis az Eurostat szerint), de a második helyen már a bolgárok vannak 40,6 órával, majd a lengyelek következnek 40,2 munkaórával, és csak utánuk jönnek a csehek és a szlovákiaiak 40,1 munkaórával. Az első negyedévben az anyaország munkásai 39,9 órát töltöttek munkával egy héten.

 hirdetes_810x300  

 

Összehasonlításképp, Németországban az átlagos munkában töltött heti óraszám mindössze 34,8 óra, Franciaországban 37,3 óra. Ez utóbbinál érdemes példaként megemlíteni, hogy a konzorciumban működő Nissan és Peugeot autógyárak közt húzódó feszültség forrása is éppen az, hogy a francia munkások termelékenysége jóval kisebb, mint a japán munkásoké.

 

Jellemzően az északi országokban a legrövidebb a munkahét. Hollandiában 30,3 óra, Dániában 33,2 óra, Norvégiában 33,6 óra, Svédországban 36,6 óra.

 

A TASR hírügynökség által közölt adatok szerint ágazati lebontásban a leghosszabb munkahét a mezőgazdaságban van, majd az építőipar és a szállítás-raktározás ágazatában. A magánvállalkozók nagyjából 5 órával dolgoznak többet a munkaszerződésre dolgozó alkalmazottaknál.

 

Körékép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!